Helyszíni riport

2024.03.05. 07:00

Egy tízfős családnak kellett elhagynia leégett otthonát Hajdúdorogon – fotókkal, videóval

Nem volt sok mindene a házban élőknek, de még azt is elvesztették. Egy tízfős család háza égett le szombaton Hajdúdorogon.

Hajnal László

Egy tíz fős család háza vált lakhatatlanná Hajdúdorogon

Forrás: Kiss Annamarie

A három szakaszból álló Nagy Sándor utca túlsó végében található Hajdúdorogon az a hetvenöt négyzetméteres családi ház, amely szombaton reggel teljesen egészében égett. A tűzoltók hiába érkeztek ki időben, a tüzet ugyan eloltották, és egy gázpalackot is kihoztak az épületből, az azonban lakhatatlanná vált.

A Haon stábja hétfőn délelőtt a helyszínre látogatott, a környéken ugyan több rossz állapotban lévő ingatlan látható, a leégett házat azonban hamar fel lehetett ismerni.

Fél 9 körül vettük észre, hogy kigyulladt az épület, néhány perccel később pedig már az egész ház lángolt. Be akartunk menni, hogy mentsük, ami menthető, de tudtuk, hogy van bent egy gázpalack, és féltünk, hogy felrobban. Pillanatok alatt lezajlott az egész

  – mondta érdeklődésünkre az egyik szomszéd férfi, aki kertjében épp egy fiatal fiúval pakolászott.

Hozzátette, a szakemberek szerint egy hálózati vezeték kigyulladása okozhatta a tüzet. A házban egy tíztagú család lakott, szerencsére egyikük sem sérült meg, a gyerekek a tűzesetkor éppen a néhány házzal távolabb élő rokonoknál tartózkodtak. Mindannyiukat a nagyszülők fogadták be, így együtt kénytelenek osztozni az alig 35 négyzetméteres lakáson.

– Biztosításuk nem volt, hiszen egy szegény családról van szó. Az édesapa dolgozik, ő gondoskodik az egész családról. De elég ennyi kicsit fenntartani, az újjáépítésre nem fogja futni a fizetéséből. A legkisebb gyermek 6 éves, ő pedig a legidősebb testvére, 16 éves – mutatott a fiúra, aki éppen besegített neki a pakolásban.

A fiataltól megtudtuk, mindenük odaveszett a tűzben. Nagyobb értéke nem volt a családnak, ő maga a ruháit, a tanszereit és a tankönyveit vesztette el. Csak az a ruha maradt meg számára, amit éppen viselt.

Csendes és visszafogott volt, ami az adott helyzetben teljesen érthető. Viszont segítőkész módon beengedte stábunkat az ingatlan területére, így közelebbről is szemügyre tudtuk venni a házat.

Nem sok maradt a házból a tűz után

Habár messziről is egyértelmű volt, közelről tűnt igazán szembe, hogy a ház valóban lakhatatlanná vált. Két gyerekágyból például csak a rugók maradtak meg, de a szülői fekvőhelyet sem fogják már tudni használni. Felhívta a figyelmünket, hogy a tűzoltók kérték, ne menjenek be az épületbe, mert balesetveszélyes. A néhány megmaradt cserepet csak az elszenesedett tetőszerkezet tartotta, idő kérdése volt, mikor hullik le az is. A földön látszottak azok a vezetékek, melyek feltehetőleg a tüzet okozták.

– Ami megmaradt a házból, az is használhatatlan, mert az oltás közben használt több tíz köbméter vizet a vályogfal teljesen beitta, nem bírná el a tetőt – mondta a szomszéd, hozzátéve, úgy tudják, az önkormányzattól is fognak segítséget kapni.

hajdúdorog, háztűz, lakhatatlan
Lakhatatlanná vált a hajdúdorogi leégett ház
Forrás: Kiss Annamarie

Kapnak segítséget

Felkerestük Horváth Zoltánt is. Hajdúdorog polgármestere a Haonnak azt nyilatkozta, ő maga is kint volt a helyszínen a tűzesetet követően:

Éppen ma beszéltem a családsegítő szolgálattal. Az ő közreműködésükkel is tudunk segítséget nyújtani, illetve – amennyiben szükséges – az önkormányzat is részt vállal ebben. Élelmiszer-, ruhaadományokat tudunk biztosítani és esetleg pénzbeni segítséget

 – mondta. Hangsúlyozta, a legfontosabb a kiskorú gyermekek elhelyezésének kérdése volt, azonban azt a választ kapták, hogy ez családon belül megoldott. 

A lakástüzeket követő tűzvizsgálati eljárásról hétfő reggeli cikkünkben írtunk, amelyben Csaba György tűzoltó százados beszélt arról, hogyan gyűjtenek információt, hogyan hallgatják ki a szemtanúkat, és milyen eszközökkel rekonstruálják a tűzeseteket:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában