Debrecenben döntenek

2024.02.22. 09:10

A kórházban próbálta megölni pszichiátriai betegségben szenvedő édesanyját egy szakképzett ápoló

Az ápolónő kizárólag orvosi utasításra adható morfint különböző gyógyszerszármazékokkal összekeverte, majd infúzión keresztül juttatta az édesanyja szervezetében.

Haon.hu

Az ápolónőt a törvényszék végleges hatállyal eltiltotta a foglalkozásának gyakorlásától

Forrás: Illusztráció / MW-archív

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta azzal az ápolónővel szemben, akit az Egri Törvényszék előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 11 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélt azért, mert megpróbálta megmérgezni édesanyját.

A törvényszék a vádlottat végleges hatállyal eltiltotta ápolói foglalkozása gyakorlásától, valamint kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből is - olvasható a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség közleményében. 

Életveszélyes állapotba került

A bűncselekmény elkövetésekor a vádlott már közel húsz éve szakképzett nővérként dolgozott abban a kórházban, ahova a pszichiátriai betegségben szenvedő édesanyja 2021 nyarán felvételre került. Lánya különböző egészségügyi problémákra hivatkozva elérte, hogy áthelyezzék az asszonyt az intézmény azon osztályára, ahol ő is dolgozott. Az áthelyezés után az éjszakai műszakban magához vett egy adag – kizárólag orvosi utasításra beadható – morfint, amit különböző gyógyszerszármazékokkal összekeverve infúzió útján édesanyja szervezetébe juttatott. Az asszony ennek hatására életveszélyes állapotba került, életét csak a gyors orvosi beavatkozás és az azt követő többhetes kezelés mentette meg.

Az ítélet ellen a vádlott felmentés érdekében, míg védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

Súlyosan visszaélt az ápolói szakmájával

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a bűncselekmény minősítése és a kiszabott büntetés egyaránt törvényes. A vádlott mindvégig céltudatosan cselekedett. Mindent megtett annak érdekében, hogy édesanyja a kórházban az ő felügyelete alá kerüljön, majd az általa összeállított infúziós keveréket nagy dózisban juttatta a sértett szervezetébe annak érdekében, hogy őt megölje. A bűncselekmény nyomainak eltüntetésére, a külön zárható szekrényben tárolt, szigorú ellenőrzés alapján felhasználható morfint kollégáit megtévesztve vette magához. A fellebbviteli főügyészség megítélése szerint a vádlott a betegek és orvosok részéről is feltétlen bizalmat élvező ápolói szakmájával súlyosan visszaélt, ezért a büntetés enyhítésére irányuló védelmi fellebbezések nem lehetnek eredményesek.

A védelmi fellebbezéseket a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában