Sziréna

2024.02.19. 11:47

Nem megy börtönbe az ámokfutó, aki részegen elsodort egy biciklist, majd az árokban kötött ki Hajdúszováton

A bíróság két év próbaidőre felfüggesztette a 27 éves hajdú-bihari férfit.

Haon.hu

Hajdúszoboszló irányába, a 4804-es úton végül elvesztette uralmát a járműve felett és a jobb oldali útárokba csapódott

Forrás: Napló-archív

A Hajdúszoboszlói Járásbíróság büntetővégzés meghozatalával – tárgyalás mellőzésével – ítélt el egy 27 éves hajdú-bihari férfit segítségnyújtás elmulasztásának bűntette és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt – tudatta a Debreceni Törvényszék hétfői közlésében.

Büntetővégzésében a bíróság a büntetlen előéletű vádlottat halmazi büntetésül 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette, valamint 3 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Az ítélet szerint a vádlott 2023. április 9-én 11 óra 30 perc körül az általa vezetett személygépkocsival közlekedett Hajdúszovát, Ady Endre utcán Földes felől Ebes irányába. A férfi úgy vett részt a közúti forgalomban, hogy vezetése megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott. A vádlott a járműben egyedül tartózkodott, a biztonsági övét használta. Haladása során a vádlott az Ady Endre utcában úgy kezdte meg az előtte, vele azonos irányban, az úttest jobb szélén közlekedő kerékpáros előzését, hogy ittasságából eredő figyelmetlensége folytán nem tartott megfelelő oldaltávolságot. A vádlott járművének a visszapillantó tükrével elsodorta a sértettet, aki így a kerékpárjával az úttesten elesett. A baleset következtében sértett 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett. 

Forrás: Napló-archív

A vádlott bár észlelte a baleset bekövetkezését, ennek ellenére a helyszínt megállás nélkül elhagyta, ezáltal elmulasztott meggyőződni arról, hogy a balesetben az elesett kerékpáros sérülést szenvedett-e, segítségnyújtásra szorul-e. Hajdúszoboszló irányába, a 4804-es úton egy jobbra ívelő útkanyarulatban végül elvesztette uralmát a járműve felett, és a jobb oldali útárokba csapódott.

A lakossági bejelentés alapján a helyszínelhagyásos balesethez a Hajdúszoboszlóról útba indított rendőrök észlelték az árokban lévő gépjárművet, amelyből az odaérkezésük pillanatában szállt ki a vádlott. A baleset következtében a férfi nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását lehet kérni. A bíróság a tárgyalás tartására irányuló kérelem esetén előkészítő ülést tart.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában