Sziréna

2024.01.25. 17:28

Gyanútlan áldozatoktól loptak a vonatokon – debreceni vonalon is fosztottak

Az egyik vádlottat, mint többszörös visszaesőt 6 év fegyházra ítélték.

Haon.hu

Vonaton alvó férfitó, gyanútlan fiatal lánytól, de egy család férfi tagjától is loptak

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Ítéletet hirdetett a Debreceni Járásbíróság január 23-án abban a büntetőügyben, amelynek vádlottjai kihasználták a sértettek figyelmetlenségét vagy védekezésre képtelen állapotát, és eltulajdonították pénztárcáikat, valamint egyéb értéktárgyaikat – tudatta csütörtöki közlésében a Debreceni Törvényszék.

A járásbíróság az elsőrendű vádlottat kifosztás bűntettében, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségében, közokirattal visszaélés vétségében, lopás vétségében és információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért a 60 éves férfit, mint többszörös visszaesőt, halmazati büntetésül 6 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlott, aki jelenleg is más ügyből kifolyólag jogerős szabadságvesztés büntetését tölti, feltételes szabadságra nem bocsátható.

A másodrendű vádlott vonatkozásában a bíróság a 2023. május 25-én megtartott előkészítő ülésen az eljárást megszüntette, mivel időközben elhalálozott.

Néhány hónap alatt többször is lopott

Az ítélet szerint az elsőrendű vádlott 2022. április 10-én 5 óra 24 perckor a Budapest Nyugati pályaudvarról Debrecenbe induló vonatra felszállt egy ismerősével, majd a másodosztályú kocsiban helyet foglaltak. Püspökladány és Debrecen között az első rendű vádlott felállt a helyéről, átment az első osztályú kocsiba, ahol meglátott egy alvó férfit, akinek kihasználta védekezésre, ellenállásra képtelen állapotát, és eltulajdonította a sértett feje fölött lévő kabátja zsebéből a pénztárcáját, benne iratokat és közel 47 ezer forint készpénzt. A vádlott az ismerősével Debrecenben leszállt a vonatról.

Az első rendű vádlott egy másik alkalommal Budapesten, a Kőbánya-Kispest megállóban szállt fel a vonatra, majd helyet foglalt egy gyanútlan fiatal lány mellett, akinek a táskájába észrevétlenül belenyúlt, és eltulajdonított egy pénztárcát, benne személyes iratokkal, bankkártyával és 30 ezer forint készpénzzel.

Az első- és másodrendű vádlott 2022 márciusában Budapest, Nyugati pályaudvaron felszállt a Lajosmizsére közlekedő vonatra, majd kiszemeltek maguknak egy férfit, akinek a dzsekijéből ellopták a pénztárcáját. Miután a vádlottak a vonatról leszálltak, a megszerzett bankkártyával megpróbáltak két alkalommal 100 ezer forintot levenni, majd – mivel nem jártak eredménnyel - ezután több alkalommal vásároltak a bankkártyával.

Még ugyanebben a hónapban a két vádlott a Szegedről Budapestre közlekedő vonaton is utaztak, ahol leültek egy család mellé, amelynek férfi tagjának a kabátjából eltulajdonítottak egy pénztárcát. A tárcában lévő bakkártyával három esetben is jogtalanul vásároltak Cegléden.

Használták a lopott bankkártyákat

A vádlottak még két alkalommal utaztak vonattal Budapest környékén, amely során két sértettől tulajdonították el a pénztárcáikat, az abban lévő bankkártyákkal pedig jogtalanul vásároltak is.

Az ügy felderítése során a debreceni rendőrök új nyomozati módszereket is alkalmaztak, amely során először az elsőrendű vádlottat tudták azonosítani. A vádlott mozgásának elemzése során több bűncselekményt is hozzá lehetett kötni. A debreceni nyomozók az eljárás során lefoglalták azon üzletek kamerafelvételeit is, amikor a lopott bankkártyákat használták, ekkor került képbe a másodrendű vádlott.

A bíróság döntése nem emelkedett jogerőre. Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés végett jelentett be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában