Jogerős ítélet

2023.10.20. 11:40

Kirabolt egy idős nőt Debrecenben, visszaeső bűnözőként fegyházbűntetésre ítélték

A Debreceni Törvényszék október 19-én nyilvános ülésen hirdetett ítéletet.

Haon.hu

Az elkövetőt a rendőrök hamar elkapták

Forrás: police.hu

A Debreceni Járásbíróság 2023. június 21-én meghozott elsőfokú ítéletében a vádlottat rablás bűntettében, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségében és lopás vétség kísérletében mondta ki bűnösnek, ezért őt halmazati büntetésül, mint többszörös visszaesőt 12 év fegyházbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. 

A döntést akkor az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője azonban a rablás minősítését támadva enyhébb bűncselekmény megállapítása, valamint enyhítés miatt jelentett be fellebbezést, így az nem emelkedett jogerőre - derül ki a Debreceni Törvényszék közleményéből.

A törvényszék az elsőfokú bíróság döntését helybenhagyta, a vádlott esetében nem látott okot arra, hogy a járásbíróság által korábban kiszabott szabadságvesztés büntetést enyhítse. A bíróság megállapította, hogy a járásbíróság a büntetés kiszabása során az irányadó enyhítő és súlyosító tényezőket feltárta, a vádlottal szemben a büntetési céloknak megfelelő, a büntetéskiszabási elvekkel összhangban álló, tettarányos büntetést szabott ki.

Még a mankóját is kirúgta a kezéből

A bíróság által jogerősen megállapított tényállás szerint 2022. október 10-én 10 óra 50 perc körül az idős sértett, mankóval a kezében sétált Debrecenben, a Sinai Miklós utcában, amikor a vádlott őt utolérte. A férfi azért közelítette meg a nőt, hogy az értékeit megszerezze. A sértett nyitott táskájába a vádlott belenyúlt és abból kivett egy pénztárcát, amelyben bankkártya, törzsvásárlói kártyák és 25 ezer forint készpénz volt. Az idős nő ezt észrevette, megfordult, a vádlott ekkor az eltulajdonított értékek megtartása érdekében a sértett kezéből kirúgta a mankót. A sértett ekkor a földre esett, a vádlott pedig csak annyit kérdezett, hogy „Mi a baj nyanya?”, majd a Domokos Lajos utca irányába elmenekült. A férfi menet közben a készpénzt magához vette, a pénztárcát pedig egy lépcsőházban hagyta.

Mint írták, a vádlott pár héttel korábban 2022. szeptember 13-án egy másik bűncselekményt is elkövetett. Az 54 éves férfi ittas állapotban Debrecenben, a Senyei István utcában tartózkodott, ahol észrevette egy tehergépkocsit, amelyben boros kannák voltak. A vádlott a nála lévő késsel a gépjármű ajtaját és annak zárszerkezetét feszegette, annak érdekében, hogy ki tudja nyitni, azonban a bűncselekmény közben megzavarták, ezért a helyszínről elmenekült. A vádlott szándéka 5 liter, 4 ezer forint értékű tokaji termelői fehérbor jogtalan eltulajdonítására irányult.

Jogerős döntés

A Debreceni Törvényszék a büntetéskiszabása során súlyosító körülményként értékelte a vádlott többszörös visszaesői minőségén túl is büntetett előéletét, azt, hogy egyben különös visszaesőnek is minősül és a részbeni ittas állapotban történő elkövetést. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe azt, hogy a lopás részben kísérleti szakban maradt, a kár részben megtérült, valamint a vádlott által tett részbeni beismerő vallomást.

A bíróság döntése jogerős és végrehajtható.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában