Sziréna

2023.07.11. 08:40

Gyorskötözővel kötözte meg áldozatait a román bűnbanda Debrecenben és Kabán

Több millió forintnyi készpénzt tulajdonítottak el, egy magyar férfi látta el tippekkel a bűnbandát.

Bemásztak az udvarra, befeszítették a ház ajtaját, és bementek a nappaliba, ahol várták a sértettek hazaérkezését

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Minősített rablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség négy külföldi és egy magyar férfi ellen is, aki ehhez a tippet adta – tudatta az ügyészség kedden.

A vádirat szerint a magyar férfi évek óta szerencsejátékot játszik, emiatt többször járt Romániában is, ahol egy kaszinóban ismerkedett meg 2020 elején a román elkövetők között vezető szerepet betöltő vádlottal. A román férfi kérésére a magyar állampolgár vádlott adott tippet, ahonnan a román vádlottak jelentős összegű készpénzt, értéktárgyat, továbbá kábítószert kívántak megszerezni.

2020. január 19-én három román elkövető két lopott rendszámú gépkocsival érkezett Magyarországra, majd a kora esti órákban megjelentek Debrecenben, a sértettek családi házánál. Bemásztak az udvarra,  befeszítették a ház ajtaját, és bementek a nappaliba, ahol várták a sértettek hazaérkezését. Miután a tulajdonosok megérkeztek, a vádlottak rájuk rontottak, gyorskötözővel megkötözték, és a földre fektették őket, miközben folyamatosan pénzt követeltek tőlük, majd átkutatták a házat. Ezidő alatt a sértett férfi megpróbálta magát kiszabadítani, ezen feldühödve azonban az egyik vádlott a fején és a felsőtestén többször megrúgta. 

A vádlottak találtak egy táskát, amelyben több millió forintnyi készpénz volt, ezt magukkal vitték, majd rövid időn belül elhagyták Magyarország területét. A bűncselekmény során a sértett férfi a rúgdosás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

2020. március 4-én két román férfi ismételten Magyarországra jött pénz, valamint kábítószer megszerzése céljából. Csatlakozott hozzájuk a Magyarországon élő másik román bűntársuk. A Kabán lakó sértett házához érve dörömböltek az ajtón és hivatalos eljárást színlelve rendőröknek adták ki magukat, gázriasztó fegyver volt náluk. A házban lakók a vádlottakat beengedték, az elkövetők azonban megakadályozták őket a szabad mozgásukban, több személyt is gyorskötözővel megkötöztek, eközben meg is ütötték őket, mindemellett folyamatosan pénzt követeltek tőlük. 

Ezután az egyik vádlott átkutatta a szobákat, és két különböző helyről összesen 115 000 forintot vett magához, majd mindannyian elhagyták a helyszínt, valamint Magyarországot is. A bántalmazott sértetteknek 8 napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek. Az ügyben a nyomozás a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatta le.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség két, külföldön ismeretlen helyen távollévő, egy letartóztatásban lévő és további egy bűnügyi felügyelet hatálya alatt álló román férfi ellen jelentős értékre, csoportosan elkövetett rablás bűntette, fegyveresen, csoportosan elkövetett rablás bűntettének kísérlete, csoportosan elkövetett kifosztás bűntette és magánlaksértés bűntette, továbbá más bűncselekmények miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken. A főügyészség a szabadlábon lévő magyar állampolgár vádlottat bűnsegédként, hivatalos minőség színlelésével elkövetett zsarolás bűntettével vádolja. 

A vádiratban a négy román vádlott vonatkozásában fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását, továbbá Magyarország területéről történő kiutasítását indítványozta azzal, hogy mind a négy vádlott vonatkozásában rendeljen el vagyonelkobzást. A magyar vádlott esetében felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában