Szörnyű gyilkosság

2023.07.26. 11:19

„Kéznél volt”, ezért kellett meghalnia a debreceni presszósnőnek

S. Piroska meggyilkolása két megye rendőreinek is feladta a leckét, végül egy semmiből jött rémálom segített lezárni a megdöbbentő esetet.

Haon.hu

Vérfagyasztó, 41 évvel ezelőtti debreceni gyilkosságot idézett fel a napokban az Origo a Magyar Rendőr magazin korabeli cikke nyomán. A történet középpontjában egy helyi nyugdíjas presszósnő, S. Piroska kirablása és megölése áll. Az idős, köztudottan súlyos szívbetegséggel küzdő nő holttestére egy tízszintes panelház legfelső emeleti lakásában találtak rá 1981. november 30-án. A testet felfedező tanú szerint mindössze rendkívüli haláleset történt, és nem gyilkosság, de hamar kiderült, tévedett.

Takaró alatt hevert a holttest

A cikk szerint a nőre ketten támadtak rá otthonában. Egyikük takarót nyomott a fejére, és fojtogatni kezdte, míg társa becsukta a lakás ajtaját, és értékek után kutatott. Mivel a keresés nem hozott eredményt, cseréltek. Végül 1300 forintot és egy 6456 forint betétet tartalmazó takarékkönyvet zsákmányoltak, de elvitték a nő személyi igazolványát is, mert úgy gondolták, a pénz kiváltásánál szükség lehet rá. Mielőtt elmentek, takarót borítottak áldozatukra, lekapcsolták a villanyt, és még a sötétítőt is összehúzták.

A rendőrök mindössze 5 forintot találtak a lakásban, a betétkönyvről a meggyilkolt nő lánya beszélt nekik. A nyomozók arra tippeltek, a gyilkos tudhatta, hogy az idős nő nyugdíját a presszós állásból származó jövedelemmel egészítette ki (sőt, duplázta meg). Később egy étterem férfi WC-jének kukájában megtalálták a személyit és a takarékbetétkönyvet is, így jöttek rá, hogy azok végül nem kellettek a tettesnek.

A nyomozás pörgött, és közben az igazságügyi orvosszakértő is felboncolta a holttestet, az eredmény pedig látszólag megingatta a gyilkosság teóriáját:

a jelentésében ugyanis az állt, S. Piroska esetében pont annyi esélye van annak, hogy megfojtották, mint annak, hogy a halálát szívelégtelenség okozta.

A rablók az 1983-ban íródott cikk szerint „macskaléptekkel osontak lefelé a lépcsőházban", lent pedig két társuk várt rájuk. Elmondták nekik, mit tettek, majd együtt elszaladtak a vasútállomás felé, hogy minél hamarabb elhagyhassák Debrecent, sőt a megyét is. Az elkövetők ugyanis nem voltak helyiek, korábban Kazincbarcikán és Budapesten is bűnöztek. Főleg raboltak, és amikor úgy érezték, forró alattuk a talaj, arrébb álltak.

A mindent eldöntő rémálom

Arról is írtak, hogy S. Piroska gyilkosát kazincbarcikai rokonai nevelték, miután a teljesen lezüllött anyja erre képtelen volt, az apját pedig gyilkosság miatt börtönbe zárták.

Amíg a fiú az iskola padjait koptatta, valóságos réme volt osztálytársainak és tanárainak. Arcátlanságában odáig is elmerészkedett, hogy ittasan jelenjék meg az órákon. Szinte már gyerekkorában alkoholistává vált, a barátait azok közül választotta ki, akik az ivásban sem maradtak el tőle. S* Tibor sok tekintetben hasonlít(ott) cimborájára. Egy évvel idősebb bátyja, Gusztáv pedig nála legfeljebb csak egy fokkal (volt) szolidabb. Az idő alatt, amíg a testvére és B* Győző felfelé indultak S* Piroskához, V. Aladárral a debreceni utcákon olyan nőket keresett, akiket kifoszthatnak. Nem rajtuk múlt, hogy csupán egy sikertelen kísérletet tehettek

– áll a Magyar Rendőr beszámolójában.


Balra: B. Győző, a rablógyilkos támadta meg a debreceni presszósnőt; jobbra: S. Tibor barátjával együtt követett el bűncselekményeket 40 évvel ezelőtt több városban is
Balra: B. Győző, a rablógyilkos támadta meg a debreceni presszósnőt; jobbra: S. Tibor, aki barátjával együtt követett el bűncselekményeket 40 évvel ezelőtt több városban is
Forrás: Magyar Rendőr / Arcanum Digitális Tudománytár / Origo

Az ügyet a kazincbarcikai és a hajdúsági rendőrök együtt oldották meg, méghozzá egy puszta véletlennek köszönhetően. A férfi bűntársának a testvérét ugyanis annyira gyötörte, hogy az öccse embert ölt, hogy álmában felkiáltott: „ne öljétek meg!”, amit az édesanyja meghallott, és bement a rendőrségre, ahol komolyan vették az álmot. A rendőrségre a 19 éves fiatalt is bevitték, ott elmondta a teljes történetet, így a kirakós utolsó darabkái is a helyükre kerültek.

Kiderült, hogy

B. Győző és édesanyja a későbbi áldozat szomszédjában laktak egészen addig, amíg a házigazdák rá nem jöttek, hogy meglopják őket. Miután kitették anyját és fiát, Piroskának megesett rajtuk a szíve, és befogadta őket.

A rablók azért választották ki az idős nőt, mert „kéznél” volt, és pénze is volt.

A cikk felidézi: a gyilkosság idején még tinédzser V. Aladár „teljes értékű beismerő vallomást" tett, a többiek nem, ennek ellenére elegendő bizonyíték gyűlt össze a vádemeléshez és ahhoz is, hogy a bíróság döntsön az ügyben. Számos bűncselekmény elkövetését sikerült rábizonyítaniuk B. Győzőre és S. Tiborra, de egyik sem volt annyira súlyos, mint S. Piroska meggyilkolása. A Debreceni Megyei Bíróságon dr. Lakatos Ferenc tanácsa hirdetett ítéletet az előzetes letartóztatás alatt álló gyanúsítottak nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt indított ügyében.

S. Tibort 20, B. Győzőt 15, S. Gusztávot 5, V. Aladárt pedig másfél év szabadságvesztésre ítélték és elrendelték B. Győző és az S. fivérek kényszergyógykezelését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában