Természeti katasztrófa

2023.06.01. 13:58

Tizenegy éve pusztított tornádó Nyíracsádon – videókkal

Vad robaj, tomboló szél, zúgó hangorkán söpört végig 2012. június 1-jén Nyíracsád keleti része fölött. Cikkünkben felelevenítjük a tizenegy esztendővel ezelőtti eseményeket.

Fákat döntött ki, tetőket rongált meg a forgószél Nyíracsádon

Forrás: Hajdú Online-archív

Tizenegy esztendővel ezelőtt a falu egyik részén élők mindössze szemerkélő esőt és néhány pillanatnyi áramkimaradást észleltek, a Rákóczi, Pozsonyi, Dózsa és Vágóhíd utcák lakói azonban soha nem fogják elfelejteni azt a délutánt. 

Szemtanúk elmondása szerint tölcsér alakú forgószél ereszkedett le a magasból, s mindent felkapott, ami az útjába került

– derül ki a Haon akkori tudósításából. 

Haon, tornádó, Nyíracsád, természeti katasztrófa
A tornádó tölcsére Nyíracsád fölött
Forrás: Iwiw

Az érintett sávban lakóknak felocsúdni sem volt idejük, mindössze tíz-tizenöt percig tartott az egész borzalom. Sokan csak filmekben láttak eddig ilyet, s nem akartak hinni a szemüknek, hogy mindez velük történik. A tornádótölcsér elvonultát követően előbb döbbenet, majd rémület lett úrrá mindenkin, futótűzként terjedt a hír a településen az eseményről. Égtek a telefonvonalak, perceken belül mindenki az acsádi tornádóról beszélt – számolt be anno portálunk helyi tudósítója.

Mintha madárraj jönne

Szabó Csilla a Pozsonyi utcán lakik, épp unokahúgával beszélgetett a teraszon, amikor nagy robajra lett figyelmes. – Az unokahúgommal végignéztük az egész rémséget. Mint egy óriási tölcsér, úgy ereszkedett le a magasból, szinte lépkedett házról házra. Iszonyatos látvány volt, alig pár méterre húzott el mellettünk

– fogalmazott a Haonnak a szemtanú, aki elmondta azt is, hogy látta, ahogy a tölcsér felemeli a tetőket, majd ledobja, mint egy rongybabát. A Dózsa utcán lakó Büte Lili édesanyjával és húgával volt otthon. – Először azt hittem, egy hatalmas madárraj közeledik. Aztán láttam a repkedő cserepeket. Nagyon féltem, de szerencsére a mi házunkat kikerülte a tölcsér. A Pozsonyi utcán lakó Balogh Tivadarék nem voltak ilyen szerencsések:

Nem vettünk észre semmit. Néztük a tévét, egy nagy pukkanást hallottunk, kiszaladtunk, s akkor már csak az elvonuló tölcsért láttuk. Öt másodperc volt az egész, de mire az udvarra értünk, már nem volt tető a házon.

Rácz Tamás egyedül volt otthon, kinézett az ablakon, s csak azt látta, hogy a szomszéd kertjében forog minden. 

Volt, aki leszállt a bicikliről amikor észrevette a széltölcsért, s egy fába kapaszkodott, amíg elvonult a vihar.

Kiszakadt az ablak

A tölcsér a Vágóhíd utcán végezte a legnagyobb pusztítást. Maczó Csabáék arra érkeztek haza, hogy házuk ablakát valósággal kiszakította az elemi erő, a fürdőszoba is használhatatlanná vált. Kelemen Istvánné házába még a gyerekeket sem engedték be a perceken belül kivonuló tűzoltók. Talán ebben a lakóházban keletkezett a legnagyobb kár. Teljesen leborult a tűzfal, kidőlt mindkét kémény, elszállt a tető, a vaspántos lemezkapu pedig a harmadik ház telke végén landolt.

Példaértékű összefogás

Dr. Nagy János polgármester és Nagyné  Jobbágy Piroska jegyző asszony telefonon kapták a hírt a pusztításról. Azonnal a helyszínre siettek, hogy felmérjék a kárt, s hogy segítséget nyújtsanak a bajbajutottaknak. – Telefonon értesültünk a történtekről, s nagy megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy ilyen csapás érte a települést. Számunkra természetesen az volt az első és legfontosabb, hogy személyi sérülés nem történt. Mivel több lakóépület megrongálódott, szükség volt az önkormányzat azonnali segítségére. Takarófóliákat, léceket, szeget biztosítottunk a rászorultaknak. Nagy öröm számunkra, hogy a lakosság összefogása azonnal megmutatkozott. Szinte azonnal jöttek az önkéntesek, hogy segítséget nyújtsanak. A polgármesteri hivatalban felállítottunk egy válságközpontot, ahol feljegyzik a bejelentett káreseményeket, hogy az önkormányzat a későbbiekben a lehetőségéhez mérten orvosolni tudja a természet által okozott sebeket – fogalmazott a polgármester. 

A vihar összesen 31 lakóház és melléképület tetőszerkezetét rongálta meg, fákat csavart ki és ágakat tört le, valamint elektromos vezetékeket szakított el – tájékoztatott akkor a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Mint írták, a helyszínre a nyírbátori, a debreceni, a nyíradonyi és vámospércsi tűzoltóság összesen hat tűzoltó gépjárművel vonult. A helyszínen az áramszolgáltató szakemberei is megjelentek. 

Jöttek a rokonok, ismerősök is

– Lehangoló a látvány, rengeteg szemét hever mindenütt, vannak olyan családi házak, ahol teljesen levitte a forgószél a tetőt, felborította a tűzfalat is, és bevitte az ablakokat. Soha nem láttam még ehhez hasonlót – nyilatkozta az Origónak aznap este fél kilenckor a település jegyzője, Nagyné Jobbágy Piroska. – A forgószél a falu külső részén pusztított egy sávban, ahol többnyire kisebbségi családok élnek, kilencvennyolc százalékuknak nincs biztosítása – tette hozzá a jegyző. 

Ugyanakkor a falu lakói összegyűltek segíteni, jöttek rokonok, ismerősök is a tűzoltók mellett. A tetőn ügyesen dolgozó falubeli férfiak mind ott termettek, a nők pedig vizet, ennivalót hoztak a tűzoltóknak. A polgármester polgári védelmi készültséget rendelt el, a helyszínen tizenkét fős műszaki mentő raj fáradhatatlanul dolgozott a kárfelszámoláson – áll az egykori beszámolóban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában