Kék hírek

2023.05.19. 11:21

Súlyosabb büntetésért szeretne a debreceni ügyészség a hivatalával visszaélő ügyésznek

Egy feljentett ismerősének segíthetett a kollégái háta mögött.

Forrás: illusztráció / Shutterstock

Fellebbezett a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség a hivatalával visszaélő ügyész ügyében – olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.

Mint írták, ügyészként, kollégái háta mögött, adatok beszerzésével segítette a vádlott egy feljelentett ismerősét a vele kapcsolatos rendőrségen folyó bűnügyekben. Ez a személy egy közösségi oldalon még dicsekedett is „befolyásos ügyészségi ismerősével”.

A híradás szerint a bíróság első fokon a váddal egyezően bűnösnek mondta ki mindkettőjüket hivatali visszaélés bűntette miatt tettesként illetve felbujtóként, ezért a volt ügyészt 750 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztésért és foglalkozástól eltiltásért fellebbezett.

A védő a büntetőbíróságnak becsatolta a volt ügyész munkaügyi ítéletét, amelyben a munkaügyi bíróságok két fokon is jogerősen azt állapították meg, hogy nem volt arányos a fegyelmi eljárásban kiszabott hivatalvesztés az „egyébként jó munkát végző, de egyszer hibázó ügyésszel szemben”, és a volt ügyész részére különböző jogcímeken összesen 33 millió 209 ezer  785 forint megfizetésére kötelezte Magyarország Ügyészségét.

Magyarország Ügyészségének álláspontja töretlen abban, hogy az ilyen bűncselekmény nem fér össze az ügyészi hivatással – zárul a közlemény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában