Bűnügyi akció

2023.03.08. 11:17

Vesztegetési botrány robbant a hajdú-bihari határon, több száz rendőr és ügyész ment a korrupt rendészekért

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség 17 határrendész és egy civil személy őrizetét rendelte el üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt.

A korrupciós bűncselekmények miatt elrendelt nyomozásában az ügyészség március 7-én, este, összehangolt eljárási cselekményeket folytatott. A közel 300 rendőr és ügyész részvételével zajló bűnügyi akcióban – amelyben a rendőrség több szervezeti egysége is hatékonyan közreműködött – az ügyészség felkérésére a Nemzeti Védelmi Szolgálat eljárási cselekményeket végrehajtva járult hozzá az eljárás sikeréhez - olvasható az ugyeszseg.hu-n.

A megalapozott gyanú szerint a Biharkeresztes Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó határrendészek a szolgálataik során rendszeresen korrupciós bűncselekményeket követtek el.

Összehangolt bűnügyi akció volt
Összehangolt bűnügyi akció volt
Forrás: Magyarország Ügyészsége

Az Ártánd, illetve Nagykereki Közúti Határátkelőhelyen szolgálatot ellátó 17 határrendész 2022 áprilisát megelőzően megállapodott abban, hogy az átkelőhelyen átutazóktól rendszeresen jogtalan előnyt fogadnak el, majd az összegyűjtött készpénzt a szolgálatot követően egymás között előre meghatározott arányban elosztják.

Rengeteg pénzt foglaltak le
Rengeteg pénzt foglaltak le
Forrás: Magyarország Ügyészsége

Az elkövetők között tiszti rendfokozatú nincs, a legmagasabb beosztású határrendész az átkelőhelyeken szolgálatot ellátó szolgálatirányító parancsnok és átkelőhely-ügyeletes volt.

A két-két szolgálatirányító parancsnok, illetve átkelőhely-ügyeletes közvetlenül nem fogadott el jogtalan előnyt, ők alárendeltjeiket a bűncselekmények elkövetésében azzal segítették, hogy őket a kívánságuknak megfelelően olyan sávokra osztották be, ahol nagyobb esély volt a vesztegetési pénzek megszerzésére, továbbá elöljárói kötelességüket megszegve a tudomásukkal zajló korrupcióról nem tettek jelentést, azzal szemben nem léptek fel, amiért cserébe a vesztegetési pénzből részesedést kaptak.

Forrás: Magyarország Ügyészsége

A nyomozó ügyészség elrendelte a 18 elkövető őrizetét, a gyanúsítotti kihallgatások jelenleg is folyamatban vannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában