Nem úszta meg!

2023.03.30. 12:21

Dominikán fogták el a debreceni nőt, Európa egyik legkeresettebb szökevényét – videóval

A debreceni csalókirálynőt már átszállították Spanyolországba

Forrás: police.hu

A fehérgalléros körözött bűnözőt hazánkban pénzmosás, csalás és költségvetési csalás miatt eredetileg több mint 15 év szabadságvesztésre ítélték távollétében, miután közel két tucat bűncselekmény során társaival közösen mintegy 520 millió forintos kárt okoztak a sértetteknek – írja a police.hu.

Az ellene hozott ítéletek szerint D. Andrea kezdetben – a 2000-es évek közepén – egy áfacsaló hálózatot működtető könyvelőpáros jobbkezeként tevékenykedett Debrecenben, később pedig már saját üzleteket is bonyolított.

Szakterülete a banki kapcsolatok és a hitelcsalás volt, de legnagyobb dobása egy árucsalási ügy volt 2012-ben: akkor egyetlen bűntársával csak papíron létező gabona eladásával több mint negyedmilliárd forintot kerestek. Ez volt az utolsó ismertté vált bűncselekménye, mielőtt 2012 tavaszán nyomtalanul  eltűnt a hatóságok elől. Távollétében az említett könyvelőpárossal közösen elkövetett bűncselekmények miatt pénzmosás bűntettében is bűnösnek mondták ki. Csak ebben az ítéletben 6 év végrehajtandó szabadságvesztést róttak ki rá.

Tekintettel az általa elkövetett cselekmények súlyára, D. Andrea felkerült mind a hazai körözési toplistára, mind az Europol által működtetett, Európa legkeresettebb bűnelkövetőit tartalmazó EU Most Wanted oldalra.

A körözött a távoli országban hamis néven új életet kezdett, családot alapított, vállalkozott. Azzal azonban nem számolt, hogy a magyar nyomozók még ennyi év elteltével is aktívan keresik és a nyomára bukkanhatnak.

A KR NNI Célkörözési Osztály a NEBEK Interpol Iroda segítségével egyedülálló műveleti együttműködésbe kezdett a közvetítő német Szövetségi Bűnügyi Hivatalon, valamint az Amerikai Egyesült Államok Marshal szolgálatán keresztül a dominikai társhatóságokkal. A magyar és a külföldi  bűnüldöző szervek kitartó munkával ellenőrizték a körözött személlyel kapcsolatba hozható információkat, és a kontinenseken átívelő nemzetközi együttműködésnek köszönhetően a keresett nő tartózkodási helye pár hete ismertté vált. Így sikerült a dominikai rendőröknek 2023. március 26-án elfogni Punte Cana városában. Azóta letartóztatásban van, és már át is szállították Spanyolországba, ahol arra vár, hogy megtörténjen Magyarországnak történő átadása.

Elfogása jó példa arra, hogy a rendőrség soha nem adja fel még a hosszú ideje bujkáló, és feltehetően hazánktól földrajzilag távol lévő országokban rejtőzködő körözöttek felkutatását sem. A KR NNI célkörözési fejvadászai – ahogy eddig is, a jövőben is – mind belföldi, mind külföldi partnereivel aktívan együtt fog működni a célszemélyek kézre kerítése érdekében – hangsúlyozza közleményében a rendőrség.

körözött, Debrecen, Dominika, csalás, csaló, letartóztatás, Haon, police.hu
Forrás: police.hu

Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője a Haon érdeklődésére elmondta, a Debreceni Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja által kiadott két elfogatóparancs volt ellene érvényben: jogerősen 3 év 6 hónap, illetve jogerősen 6 év börtönbüntetésre ítélte. Emellett végleges hatállyal eltiltották foglalkozásának gyakorlásától, vagyis gazdálkodó szervezet általános vezetését ellátó szerv tagja, illetve igazgatója, feügyelőbizottsági tagja nem lehet.

A „csalók királynőjeként” elhíresült miskolci származású nő a 2000-es évek végén tettestársaival egy jól menő debreceni könyvelőirodát működtetett, amin keresztül legalább 400 millió forintnyi kárt okoztak több banknak is. Hamisított számlákkal, fiktív mérlegadatokkal vettek fel hiteleket nem létező cégek nevében.

A bíróság 2017-ben B. Zsuzsannát és D.Andreát folytatólagosan, társtettesként elkövetett adócsalás, pénzmosás, csalás, közokirat-hamisítás bűntettében és magánokirat-felhasználás vétségében találta bűnösnek, azonban D. Andrea nem vett részt a perben, mert akkor már öt éve szökésben volt.

Mint a Haon törvényszéki tudósítója a 2017-es tárgyalásról beszámolt, az ügy első-, másod- és harmadrendű vádlottja alkotta azt a „hosszabb időre szervezett, összehangoltan működő csoportot”, amely több bank sérelmére 400 millió forint értékben vett fel hitelt – további 110 millió felvétele meghiúsult –, valós tevékenységet nem folytató cégek nevében. A B. Zsuzsanna vezette debreceni könyvelőirodában a vádlottakhoz köthető strómanok neve alatt futó gazdasági társaságoknak is könyveltek; ők jellemzően kevésbé iskolázott, vagyontalan emberek voltak.
A cégek körbeszámláztak, pénzforgalmukat valós gazdasági események nélkül sokszor 200 millió forint fölé duzzasztották, hogy megalapozzák hitelképességüket. A bankokat hamis számlákkal, meghamisított banki igazolásokkal, valótlan mérlegadatokkal, fiktív főkönyvi adatokkal tévesztették meg, azt a látszatot keltve, hogy az érintett cégek megfelelnek az elvárásoknak. A strómanokat szépen felöltöztették, és D. Andreával elmentek a bankba, ahol a nő beszélt, a „cégvezető” pedig aláírta a hitelfelvételhez szükséges iratokat. 

A tárgyaláson elhangzott: többek között banki fejléces papírt is hamisítottak, nullás adóigazolásokat „készítettek”, az irodában egy kekszes dobozban hamis bélyegzőket tartottak.

Az ügy két vádlottjához 2005-ben csatlakozott D. Andrea, aki a könyveléshez nem értett, de „a csalás minden fajtáját ismerte”. Mint elhangzott, „maga volt a nő”; szőke, csinos, rendkívül jó fellépésű és beszélőkéjű, „a csűr-csavarásban topon volt”.

A hatóság 2011 májusában letartóztatta a csalás több érintettjét, majd később szabadlábra helyezte őket lakhelyelhagyási tilalom elrendelése mellett. D. Andrea egy év múlva megszökött, 2012 óta a rendőrség körözési listáján szerepelt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában