Vádemelés

2023.02.08. 09:25

Akkorákat ütött a polgárőrre támadó hencidai férfi, hogy a kapa nyele is ketté tört

Emberölési kísérlet miatt emeltek vádat a férfi ellen, aki bosszúból meg akart ölni egy személyt.

Fegyházbüntetésre ítélhetik a vádlottat

Forrás: Illusztráció / MW-archív

A vádirat szerint a hencidai férfi a lakóhelyén, az utcában szemben lakó asszony házának ablakait 2021. márciusában többször, szórakozásból kisebb tégladarabokkal megdobta, ezért a nő a településen önkéntes polgárőr ismerősét, a sértettet megkérte arra, segítsen kideríteni, hogy ki dobálja az ablakait. A sértett ezt követően néhány este az asszony udvarán megbújva próbálta tettenérni az elkövetőt, azonban nem járt sikerrel - olvasható a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség Hajdú Online-hoz eljuttatott közleményében. 

2021. április 3-án 20 óra körüli időben az asszony ismét észrevette, hogy megdobták az utcafronti ablakán a zsalugátert, emiatt bejelentést tett a rendőrségre, és azonnal szólt a sértettnek, hogy segítsen. A sértett, aki nem volt szolgálatban, ezt követően röviddel kerékpárral megjelent az utcában, az asszony háznak közelében. Rövid idő elteltével meglátta, hogy a vádlott egy tégladarabot dobott a nő ablakára, majd visszaszaladt a házba.

A sértett ezután kerékpárral megjelent a vádlott ingatlanánál, bekiabált neki, hogy jöjjön ki. A férfi kijött és a sértett kérdésére elismerte a dobálást. Ennek ellenére közte és a sértett között vita alakult ki, majd a feldühödött vádlott az udvaron egy kapát vett magához, kiszaladt az utcára, rárontott a sértettre, megöléssel fenyegette, és a kapát két kézzel fogva többször a sértett feje és mellkasa irányába csapott. Az önkéntes polgárőr azonban kerékpárját maga elé tartva folyamatosan hátrált, ezért az ütések a kerékpár első kerekét találták el, majd végül a kapa nyele kettétört.

Időközben a vádlott rokonai megpróbálták őt megfékezni, bevitték az udvarra, azonban a vádlott felvett egy tégladarabot, kiszaladt az utcára és 3 méter távolságból azt a sértett mellkasának dobta. A férfi vastag felsőruházata tompította az ütést, ezért nem sérült meg. A vádlott még dühösebb lett, a házuk udvaráról egy lapátot vett magához és azzal támadt a sértettre, a feje és a válla irányába csapott, azonban a sértett ismét maga elé tartotta a kerékpárt és az ütések a kereket találták el.

A sértettnek nem sérült meg, azonban a vádlottal szemben megnyilvánuló, kitartó, életfontosságú szerveket célzó, az élet kioltására is alkalmas eszközökkel történő támadása folytán fennállt a reális veszélye életveszélyes vagy akár halálos eredmény bekövetkezésének is.

Az ügyben a nyomozást a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatta le.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség a szabadlábon lévő, különös visszaeső vádlottal szemben emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken. Vádiratában a vádlottal szemben fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett arra, hogy az elkövetéshez használt eszközöket a törvényszék kobozza el. A vádirat mértékes indítványt is tartalmaz, miszerint ha a vádlott a törvényszék előkészítő ülésén elismeri a terhére rótt bűncselekmény elkövetését a vádiratban foglaltak szerint és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, őt a törvényszék 5 év fegyházbüntetésre ítélje és 5 év időtartamra tiltsa el a közügyek gyakorlásától.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában