Tárgyalás

2023.02.01. 09:59

Szexuális kényszerítéssel vádolják, ezért hadbíróság elé áll egy katona Debrecenben

A vád szerint szexre akarta kényszeríteni alárendeltjeit egy katona, az ügyben a Debreceni Törvényszék Büntető Kollégiumának Katonai Tanácsa tartott előkészítő ülést

Forrás: MW-archív

A Debreceni Törvényszék Büntető Kollégiumának Katonai Tanácsa 2023. január 31-én előkészítő ülést tartott annak a volt katonának az ügyében, akivel szemben két rendbeli, a sértettel kapcsolatban fennálló egyéb hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális kényszerítés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség. A vád szerint a férfi alárendeltjeit akarta szexuális cselekményre kényszeríteni – tájékoztatta a Haont a Debreceni Törvényszék.

A vádirat szerint a férfi 2019 januárjától – a későbbiekben elöljáróként – ismétlődően arra próbálta rávenni a sértettet, hogy szexuális cselekményeket végezzen vele, amit a nő minden alkalommal elhárított. Az elutasítást követően a század parancsnoka kritizálni kezdte a sértett munkavégzését, és közölte, hogy ezt addig folytatja, amíg a nő nem enged neki. Miután a sértett mindezek ellenére sem volt hajlandó a vádlottal szexuális kapcsolatot létesíteni, a férfi több alkalommal különféle, az állományviszonyát is érintő fenyegetésekkel próbálta elérni, hogy a nő tegyen eleget a felszólításnak. A volt katona 2021 májusában egy gyakorlat során – majd később többször is – egy másik alárendeltjével is közölte, hogy szexuális cselekményt akar vele végezni. Miután a sértett ezt visszautasította, a százados – a szexuális kapcsolat létesítése érdekében – kritikával illette a munkáját és azzal fenyegette, hogy el fogja távolítani a Honvédségtől. A katona szolgálati jogviszonya a büntetőeljárás elrendelését követően megszűnt – hangsúlyozza közleményében a Debreceni Törvényszék.

Az előkészítő ülés során az ügyész az írásban kézbesített vádiratot fenntartotta, valamint a büntetés kiszabása vonatkozásában mértékes indítványt – öt év börtönbüntetés és öt év közügyektől eltiltás – tett és megjelölte a bizonyítékait. A vádlott az előkészítő ülésen a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le, valamint tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Dr. Szilvási László hadbíró őrnagy ezért az ügyet nyomban tárgyalásra utalta, és megkezdődött a bizonyítási eljárás.

 A vádlott a hadbíró kérdésére elismerte, hogy erotikus, illetve szexuális tartalmú üzeneteket küldött alárendeltjének, de a védekezése szerint ezzel nem az volt a célja, hogy szexuális cselekményeket is végezzen vele.

A hadbíró további a bűncselekménnyel kapcsolatos kérdéseire nem tudott elfogadható magyarázatot adni, védője tanácsára a továbbiakban megtagadta a vallomástételt.

A büntetőeljárás a bizonyítás kiegészítésével, a vád és a védelem által indítványozott tanúk kihallgatásával folytatódik 2023 februárjában.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában