Van segítség

2023.02.22. 11:30

Bűncselekmények áldozatainak százai fordultak a debreceni segítőkhöz

Kapcsolati erőszak, súlyos testi sértés, zaklatás, csalás és lopás ügyében érkeznek a legtöbben az Áldozatsegítő Központba.

Jakab-Elek Anikó

Forrás: Kiss Annamarie

Fennállásának egyéves évfordulóját ünnepelte a napokban az Igazságügyi Minisztérium Debreceni Áldozatsegítő Központja (ÁSK). Az elmúlt esztendő tapasztalatairól beszélgetett a Hajdú Online Jakab-Elek Anikóval, az intézmény koordinátorával.

– Az elmúlt évben több száz áldozat kereste fel a központot. Az ügyfelek főként személyesen telefonon, esetlegesen e-mailen keresztül jelentkeznek jogi, lelki tanácsadásért, állami segítségnyújtásért. Van, akit a rendőrség irányít át az áldozatsegítőkhöz, és vannak, akiknek – ha a feljelentés megtétele vagy tanúkihallgatás során nem zárkóznak el attól a lehetőségtől, hogy a központ közvetlenül keresse meg őket, akkor – egy úgynevezett opt-out rendszeren keresztül kerülnek át az adataik, és ezt követően az ÁSK munkatársai veszik fel velük a kapcsolatot  – tudtuk meg a központ vezetőjétől.

A Patrónus szoba
A Patrónus szoba
Forrás: Kiss Annamarie

Van, aki nem mer közvetlenül a rendőrséghez fordulni. Bizonyos bűncselekmények áldozatai vagy kapcsolati erőszak bántalmazottai közvetlenül az intézmény Tímár utcai telephelyét keresik fel először, ahol erőt gyűjtenek ahhoz, hogy megtegyék a feljelentést.

Az Áldozatsegítő Központ éppen ezért tölt be fontos szerepet. A hatóság hivatalos közegével ellentétben egy invitáló, megnyugtató, barátságos légkörben fogadják a sértetteket. Az épületben megtalálható egy úgynevezett Patrónus szoba, a családias komfortot sugárzó helyiségben a külvilágot kizárva nyílhatnak meg és mondhatják el krízishelyzetüket a bűncselekmények áldozatai.

A szoba bővült egy Világjáték nevű játékdiagnosztikai eszközzel, ami egy terápiás módszer. Ennek a lényege, hogy míg a gyermek a játékelemekkel építkezik, a pszichológus képes meghatározni az érzelmi állapotát, hangulatát, és bizonyos történéseket is kiolvashat.

Arányaiban a legtöbb bűncselekmény, ami a központhoz érkezik: kapcsolati erőszak, súlyos testi sértés, zaklatás, csalás, lopás. De áldozat lehet egy közúti baleset halálos áldozatának a hozzátartozója, aki ingyenes pszichológiai segítségnyújtást kaphat a központban

 – mondta Jakab-Elek Anikó.

A koordinátor szerint a probléma nagysága egyéni, hiszen sokakat már az is megvisel, ha betolakodnak az intim szférájukba és elvesznek tőlük valamit, míg mások könnyedén túlteszik magukat az ilyesmin. Van, akinek az okoz traumát, ha nyári időszakban nyitva hagyott ablakon keresztül bejutott illetéktelenek elvisznek valamit a lakásból, míg ők alszanak.

Míg a vagyon elleni bűncselekmények általában a rendőrség tudomására jutnak, egyes bűncselekmény típusoknál nagyon magas a látencia. Ilyen például a bántalmazás és az emberkereskedelem. Ez utóbbi esetében létezik munka célú és szexuális kizsákmányolás. Ezekben az esetekben gyakran nem is tudják, hogy emberkereskedelem áldozatai

 – fejtette ki Jakab-Elek Anikó.

Forrás: Kiss Annamarie

A környező kisebb tanyákon az is előfordulhat, hogy az emberek gyengeségeit, szenvedélybetegségüket kihasználva dolgoztatják őket. Kapnak szállást, étkeztetést, akár még a napi adagjukat is, legálisan bejelentett munkát végeznek, a fizetésüket azonban már nem kapják kézhez, önjelölt „pártfogoltjuk” kezeli helyettük.

Sokan olyan körülmények között élnek vagy olyan társadalmi rétegből jönnek, ahol kihasználták őket, nem foglalkoztak velük. Azokat a fiatal lányokat, akik nevelőintézetben vagy nem megfelelő családi körülmények között nőttek fel, könnyen behálózzák az erre specializálódott futtatók. Elhitetik az áldozatukkal, hogy szeretik őt és gondoskodnak róla, majd előbb egy férfival szerveznek le szexuális együttlétet, aztán egy másikkal, míg a lányból végül prostituált lesz, és azt veszi észre, hogy napi 10-15 kuncsaftot fogad. Ez egy többlépcsős folyamat, ebbe ezek az áldozatok belekerülnek, és ez válik a természetes közegükké. És mivel szervezetten működik, szinte lehetetlenség kijutni belőle.

Kapcsolati erőszak esetén gyakran az áldozatok a családjuknak sem merik elmondani, mi történt és maguk is beleszűkülnek a körülményeikbe. A központban dolgozók a jogi és lelki tanácsadás mellett egy támogató közeget biztosítanak. Mivel már olyan sok szörnyűséget láttak, nincs bennük ítélkezés azok felett, akik rossz döntést hoztak vagy benne ragadtak egy bizonyos helyzetben. Az események kibeszélése, a szembesülés azzal, hogy esetük nem egyedi, erőt ad az áldozatoknak ahhoz, hogy megtegyék a további lépéseket.

A Debreceni Áldozatsegítő Központ kitelepüléseken is igyekszik felhívni a figyelmet a bűncselekmények áldozataira, és arra, hogy van segítség. Jelen voltak a Campus Fesztiválon, a rendőrséggel közösen az idősek napján bűnmegelőzési tanácsokkal látták el a szépkorúakat. Emellett együttműködési megállapodások keretében a Magyar Postával, egyházi és civilszervezetekkel közösen részt vesznek különböző családi napokon.

Forrás: Kiss Annamarie

– A népszerűsítés célja, hogy minél többen tudjanak a központról, és arról, milyen állami segítség áll rendelkezésükre, ha ők maguk vagy a környezetükben élők áldozattá válnak – vallja az intézményvezető.

Az ÁSK február 22-én, szerdán a bűncselekmények áldozatainak napján a Fórum bevásárlóközpontba települ ki a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság egy munkatársával. Szintén ezen a héten adja át az Igazságügyi Minisztérium Budapesten a  Victima Protector díjakat azoknak a rendőri tevékenységet végzőknek, akik az áldozatsegítés terén nyújtanak kimagasló teljesítményt.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában