Segítség az áldozatoknak

2022.02.15. 19:13

Mostantól senki nem marad segítő kéz nélkül

Az Áldozatsegítő Központ lelki, anyagi és erkölcsi segítséget is nyújt.

Forrás: Molnár Péter

Aláírták a Debreceni Áldozatsegítő Központ együttműködési megállapodását kedden délután a Megyeháza Árpád-termében. Az eseményt kísérő sajtótájékoztatón Varga Judit elmondta, Debrecen a tizedik megyeszékhely, ahol megnyílik az intézmény, így a szervezet 2025-re országos hálózattá nőheti ki magát.

 

Megvalósult elképzelések

 

– Az elmúlt tizenkét év az építkezés korszaka volt Magyarországon, ami a városképben, az útjainkban, a kulturális- és sportközpontjainkban ugyanúgy látható, mint az elesettek melletti felelősségvállalásban. Éppen ezért az államnak kiemelt feladata, hogy a bűncselekmények áldozatainak az anyagi, erkölcsi és lelki terheit enyhítse. Az áldozatsegítő rendszerrel egy tökéletes szimbiózis valósul meg a kormányzat, a vallási és civilszervezetek, valamint a társadalmi szereplők között. Ezek a központok arra szolgálnak, hogy egy testre szabott, azonnali és hatékony segítséget nyújtsanak az oda betérők számára – mondta az igazságügyi miniszter. Varga Judit hozzátette: – Fontos, hogy egy olyan biztonságos környezetet tudjunk teremteni, amely megnyugvást hoz, és reményt ad. Hiszen nem elég a krízishelyzetet orvosolni, hanem egy biztos jövőképpel is támogatni kell a nehéz helyzetbe került embertársunkat – mondta. Varga Judit kiemelte, az Áldozatsegítő Központok országosan 2020-ban közel 15 ezer, 2021-ben pedig több mint 17 ezer áldozatnak tudtak segítséget nyújtani.

 

Az áldozat van a középpontban

 

– Úgy gondolom, Hajdú-Biharban nyugodtan élhetnek az emberek, és ez a rendőrség elsődleges feladata. Évtizedekkel ezelőtt egy bűneset középpontjában az elkövető állt, azonban ma már nem elégedhetünk meg ezzel. Hiszen az áldozatnak okozott kár megtérítése rendkívül fontos dolog. Ezért 2022-ben kiemelt szerepet fordítunk a rendőri szakmai továbbképzésekre is, melynek segítségével szorosabb együttműködés jöhet létre az Áldozatsegítő Központokkal – mondta Töreki Sándor országos rendőrfőkapitány-helyettes.

 

– A kormánynak a legfontosabb célkitűzése a magyar családok támogatása és védelme. Ezért egyrészt az a törekvésünk, hogy mindenkinek munkalehetőséget teremtsünk, és csökkentsük a családok terheit. Másrészt figyelmet fordítunk azokra, akik külső segítségre szorulnak – mondta Kósa Lajos. Az országgyűlési képviselő szerint az Áldozatsegítő Központ célja a megelőzés is, ahová nemcsak a tragédia bekövetkeztekor, hanem még a válsághelyzet kialakulása előtt is betérhetnek a bajba jutottak.

Legyen a bizalom helye

 

Papp László kiemelkedő eredménynek nevezte, hogy Debrecenben az elmúlt tíz évben drasztikus mértékben, a tizedére csökkent a bűncselekmények száma. 

 

– Ez óriási előrelépés a közbiztonság terén, ugyanakkor ezzel a területtel sohasem lehetünk elégedettek. A számok mögött ugyanis emberi sorsok, tragédiák állnak. A bűnügyek megelőzése és felderítése mellett legalább ilyen fontos feladat az áldozatok testi és lelki egyensúlyának a helyreállítása. Mostantól kezdve senkinek nem kell egyedül megküzdeni egy olyan helyzettel, amibe egy bűncselekmény sértettjeként kerül. Debrecen önkormányzata elkötelezetten támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek a bántalmazottak, a hátrányos helyzetben élők támogatására irányulnak. Intézményrendszerünkön keresztül kiemelt figyelmet fordítunk a családon belüli és a kapcsolati erőszakkal összefüggő esetekre. Ezt a gondoskodásra való törekvést testesíti meg az Áldozatsegítő Központ, melynek kiemelt célja a nők és gyermekek védelme is. Legyen ez a központ a bizalom helye. – mondta a polgármester. Papp László szerint Debrecenben kiemelten erős a civil szféra, az elmúlt években több száz önkéntes bizonyította, hogy lehet az emberi együttérzésre és szeretetre számítani, így a segítség megtalálja azokat, akikért ezek az intézmények létrejöttek.

 

Az együttműködési megállapodás aláírása után ünnepélyes szalagátvágás kíséretében átadták a Tímár utcai Áldozatsegítő Központ épületét a helyszínen.

 

Ezt követően Varga Judit a Fidesz standjához is ellátogatott.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában