Katasztrófavédelem

2022.12.22. 07:50

Tömlőket és védőfelszerelést is kaptak a létavértesi önkormányzati tűzoltók

Az eszközöket egy idei pályázaton nyerték el.

Forrás: illusztráció / Napló-archív

Decemberben az ország valamennyi, 2022-ben pályázatot benyújtott önkormányzati tűzoltó-parancsnoksága és önkéntes tűzoltó egyesülete átveszi a központi költségvetésből elnyert támogatást. Ennek egy része pénzbeli, más része természetbeni támogatás. Előbbit november végéig elutalták a tűzoltóságoknak, a felszereléseket, eszközöket veszik át az év végén – olvasható a megyei katasztrófavédelem honlapján.

Mint írták, az önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok a pályázaton EDR-rádiókat, védőeszközöket (légzőkészülékhez tartalék álarc, tartalék kompozit palack, benzinmotoros áramfejlesztő, benzinmotoros zagyszivattyú, búvárszivattyú, mászóöv, bevetési védőruha, védőcsizma, védőkesztyű, védősisak), illetve tűzoltótechnikai eszközöket, kéziszerszámokat, egyéb felszereléseket (porral oltó, habbal oltó, kapacs, szikracsapó, ásólapát, bontóbalta, csáklya, csapszegvágó, feszítővas, kordonszalag, mentőkötél, terelőkúp, forgalomirányító lámpa, elsősegély-felszerelés) nyerhettek el.

A pályázatokat még tavasszal írták ki az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek részére.

Előbbiek esetében a rendelkezésre álló 225 millió forintos keretre mind a hatvan önkormányzati tűzoltóság pályázatot nyújtott be. Az önkéntesek támogatására rendelkezésre álló forrásra hatszáznégy egyesülettől érkezett pályázat.

„Mi itt Létavértesen ebben az évben tömlőkre és sugárcsövekre, valamint védőfelszelésekre pályáztunk. Önkormányzati tűzoltóink mászóövei és csizmái elhasználódtak, ki kellett azokat cserélni. Az elmúlt évek alatt folyamatosan feljavítottuk és megújítottuk készleteinket, így célunk jövőre a fejlődés lesz. Nincs még ugyanis hőkameránk és gáz mérésére használható eszközünk. Ha sikerülne szert tenni ezekre a berendezésekre, még hatékonyabban tudnánk beavatkozni, akár önállóan, a hivatásos tűzoltók bevonása nélkül” – mondta a pályázat kapcsán Sütő István, a létavértesi önkormányzati tűzoltóság parancsnoka.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában