Sziréna

2022.12.05. 09:41

Késsel tépte fel a védőruháját, kis híján leszúrta a tűzoltót

A vádlottat kérdőre akarták vonni egy bűncselekmény miatt, ekkor azzal fenyegette meg a rendőröket és a tűzoltókat, hogy kioltja az életüket.

Illusztráció

Forrás: MW-archív

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a büntetése jelentős súlyosítását indítványozta annak a vádlottnak, akit a Nyíregyházi Törvényszék emberölés bűntettének kísérlete, valamint felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt 8 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélt. A vádlott szabadságvesztés büntetéséből feltételes szabadságra nem bocsátható.

A vádirat szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben élő, italozó életmódot folytató vádlottal szemben 2021. február 21-én bűncselekmény gyanúja merült fel, amely miatt a rendőrök még aznap délután otthonában felkeresték a férfit. Az ekkor már súlyosan ittas vádlott kiment a házból és kiabálva kérdőre vonta a rendőröket, hogy miért mentek oda. Ezután megöléssel fenyegette őket, és bezárkózott a házba. A vádlott korábban többször hangoztatott öngyilkossági szándékára figyelemmel a rendőrök segítségére tűzoltók érkeztek, akik áramtalanították az épületet és elzárták a vezetékes gázt. Miközben megpróbáltak bejutni a házba, a vádlott egy 32 cm hosszú, 19 cm pengehosszúságú késsel az ablak előtt álló tűzoltónak a mellkasa irányába szúrt. A sértett – társai figyelmeztetésére – védekezőleg hátrahúzódott, de a kés pengéje így is elérte a mellkasát. A tűzoltó a speciális védőruhának köszönhetően nem szenvedett sérülést. A vádlott ezt követően beljebb húzódott a házba, és a kezében továbbra is kést tartva megöléssel fenyegette a vele szemben intézkedni próbáló hivatalos személyeket. Az elkövetőt végül a helyszínre érkező rendőri erősítés fogta el és szállította kórházba – olvasható a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség közleményében.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését tagadta, ezért az ítélet ellen védőjével elsősorban felmentésért, másodsorban eltérő minősítésért és a kiszabott büntetés lényeges enyhítéséért fellebbeztek. Az ügyészség a büntetés súlyosítása érdekében nyújtott be jogorvoslatot.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta. Álláspontja szerint a törvényszék valóban túlzottan alacsony mértékben állapította meg a szabadságvesztés-büntetés tartamát. A vádlott személyisége fokozott társadalomra veszélyességet hordoz, így a kiszabott büntetés nem alkalmas a büntetési célok elérésére. Ezért a fellebbviteli főügyészség a büntetés számottevő súlyosítására tett indítványt.

Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt.

Figyeljünk önmagunkra és a környezetünkben élőkre! Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában