Tűzeset Debrecenben

2022.12.01. 15:10

„Ez gyulladt ki, látja? Úgy pattogott ez a hullámpala, mint az ördög”– riport a Tegez utcában, fotókkal

Forrás: Tóth Imre

Hiába a Kishegyesi út közelsége, a Tegez utcán külvárosias csendesség honol. A főleg idősek lakta utca vége felé tátongó tócsák jelzik a tűzoltók jelenlétét, akiket néhány órával ezelőtt egy égő családi házhoz riasztottak.

A szomszéd kertben éppen egy idős úr tevékenykedett. Barátságosan behívott minket a telkére, közben rámutat a leégett ház egyik elszenesedett helyiségére.

– Ez gyulladt ki, látja? Úgy pattogott ez a hullámpala, mint az ördög. Közben én onnét locsoltam a slaggal, nehogy tovább terjedjen. Még szerencse, hogy itthon voltam, különben az én lakásomra is átterjedt volna. Végig égett volna itt az egész sor. Ma nem dolgoztam, éppen az utcán sepregettem, amikor a szembe szomszéd kiabált, hogy tűz van – mesélte.

Közben a leégett ház meglehetősen lomos udvarára nézett, s annak lakójáról kezdett el beszélni:

Magányos ember, nincs senkije. Mostanában nem törődött már semmivel, a boltba se tud elmenni vagy három hónapja. Én járok el neki vásárolni ide, az utca végére. A lábával is baj van, meg mindene fáj. Gyógyszereket is szed, de nem iszik, nem is dohányzik.

Habár a tűz keletkezése a katasztrófavédelem szerint egyelőre tisztázatlan, szomszédja szerint nem kizárt, hogy szándékosan tette. Elmondása szerint már hónapok óta mondta az idős úr, hogy magára gyújtja egyszer a házat.

– Mondtam, hogy ne mondjon ilyen hülyeséget, inkább menjen otthonba, elintézem a családsegítőnél. De hallani se akart róla – emlékezett vissza.

A beszélgetésünket meghallva a szemközti lakó is kijött az utcára. Szerinte nem lehetett szándékos, mert látta az idős férfit a kert végében, amikor égett a ház.

– Először az tűnt fel, hogy a kéményből nem jött füst. A ház oldalából és a repedésekből azonban csak úgy ömlött  – mondta a középkorú férfi. Az ő felesége telefonált a tűzoltóknak, bár a környéken többen is hívták a 112-őt. Mint mondta, nem az első eset a környéken: – Túl sok itt az ilyesmi. Pár éve a hátsó szomszédnál volt tűz. A múltkor meg arra keltünk, hogy a szomszédban égett a garázs – csóválta a fejét.

Közben hazaért az idős férfi túlsó szomszédja is, a kétgyermekes anyuka aggódva csatlakozott a beszélgetéshez: Hallottuk, hogy elvitték a mentők. Életben van? – kérdezte.

Amikor elmondtuk, hogy a mentőszolgálat kora délutáni tájékoztatása szerint könnyebb sérülésekkel szállították kórházba, valamelyest megnyugodtak. Elmondták, nem ismerik túlzottan szomszédjukat, mert mindig is szűkszavú volt. Nem tudják, visszatér-e, ha kiengedik a kórházból. Ahogy azt sem, mi lesz a további sorsa.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában