Emberölési kísérlet

2022.11.29. 09:25

„Megdöglesz!” – ordította bedrogozva, miután hétszer megszúrta barátját

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség helybenhagyta a férfi büntetését.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta azzal a vádlottal szemben, akit a Miskolci Törvényszék emberölés bűntettének kísérlete miatt 10 év börtönbüntetésre és ugyanilyen tartamban közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélt.

A vádlott szabadságvesztés büntetéséből feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet szerint az elkövetéskor 32 éves vádlott 2021 áprilisában otthonában tartózkodva alkoholt és új pszichoaktív anyagot, úgynevezett herbált fogyasztott, amitől ittas és bódult állapotba került. A délutáni órákban vendégségbe érkezett hozzá a barátja, akivel korábban napi rendszerességgel hol a közeli kocsmában, hol a családi házában italozott. Amikor ivócimborája a házhoz megérkezett, a vádlott – mindenféle előzetes indok nélkül – azonnal ordítani kezdett vele, kérdőre vonta, hogy miért van ott és felszólította, hogy „takarodjon el, mert megöli”.

Közben a konyhából magához is vett egy 32 cm hosszú, 19 cm pengehosszúságú kést, amellyel visszatért a sértetthez és hét alkalommal megszúrta, illetve megvágta a férfit a felső testén, miközben azt kiabálta, hogy „megdöglesz!”

A bántalmazással csak akkor hagyott fel, amikor barátja a földre esett. A sértettnek még volt annyi ereje, hogy telefonon segítséget kérjen. Sógora érkezett a helyszínre, aki a vérző férfit látva értesítette a mentőket és a rendőrséget, miközben a vádlott a kezében egy csavarhúzót tartva fenyegette őt. A kiérkező rendőröknek az agresszív, szinte önkívületi állapotban lévő vádlottal szemben testi kényszert kellett alkalmazniuk.

A bántalmazás következtében a sértett 8 napon túl gyógyuló, életveszélyes szúrt sérüléseket szenvedett el.  Életét a szakszerű orvosi beavatkozás és a sürgősen elvégzett műtét mentette meg.

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője pedig a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a bíróság döntése törvényes és megalapozott. A vádlott minden méltányolható indok nélkül, önhibából eredő ittas és bódult állapotban valósította meg barátja sérelmére a kiemelkedő tárgyi súlyú élet elleni bűncselekményt. A tapasztalatok szerint az ilyen állapotban lévő elkövetők úgy saját családjukkal, közvetlen környezetükkel, mint az idegen személyekkel szemben is veszélyes, a társadalmi együttélést sértő, agresszív viselkedést tanúsítanak. A társadalom védelme érdekében különösen fontos a példás büntetés, ezért a büntetés enyhítésére irányuló védelmi fellebbezések nem lehetnek eredményesek – olvasható a főügyészség keddi közleményében.

Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában