Tárgyalóterem

2022.10.14. 13:23

Elítélték a hajdúböszörményi rendőrök támadóit

Fiatal nő is a vádlottak padján.

Két vádlott számára letöltendő a szabadságvesztés

Forrás: Freepik

Nem jogerősen letöltendő és végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés-büntetéseket szabott ki a Hajdúböszörményi Járásbíróság október 14-én azokra a férfiakra és egy nőre, akik intézkedő rendőrökre támadtak 2018-ban Hajdúböszörményben. A bíróság csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében marasztalta el a négy vádlottat, akik közül egyet könnyű testi sértés vétségében is elmarasztalt. Őt 4 év, a harmadrendű terheltet 3 év börtönnel sújtották. A másodrendű vádlottat 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 évre felfüggesztett – fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztésre ítélték, míg a negyedrendű vádlott büntetése 2 év börtön, szintén 3 évre felfüggesztve.

Az ítélet tényállás szerint a rendőrök 2018 júniusában, az esti órákban garázdaság miatt kívántak előállítani az elsőrendű vádlottat. A férfi felszólításra beült a rendőrautó jobb hátsó ülésére, így nem volt szükség bilincselésre. Ugyanakkor egy rendőr mellé ült, hogy őrizze. Ekkor azonban a vádlott kinyitotta a szolgálati gépkocsi ajtaját, és az ablakot is lehúzta. Az ajtót a hátra ült rendőr a vádlotton átnyúlva becsukta, ám a jelenet megismétlődött. 

Az előállítani szándékozott férfi ekkor szidalmazni kezdte a rendőrt, akinek megpróbálta megütni a fejét (nem sikerült). A rendőrautó megállt, mire a harmadrendű vádlott kinyitotta a jármű bal oldali ajtaját és ököllel megütötte az ott ülő rendőrt. Utóbbi éppen ekkor próbálta megbilincselni az elsőrendű vádlottat (nem sikerült). Egy harmadik rendőr ezt a férfit szerette volna elrángatni a kocsitól, őt viszont a másodrendű vádlott, egy fiatalkorú lány akadályozta ebben az egyenruha rángatásával.

Közben az elsőrendű vádlottat egy másik férfi (a negyedrendű vádlott) kihúzta a kocsiból. Kiszabadulása után a vádlott nemcsak megöléssel fenyegette az egyik rendőrt, hanem bele is rúgott, majd bemenekült egy udvarra. A lány azzal próbálta feltartani a férfi után eredő egyenruhásokat, hogy egyiküket nagy erővel lökdöste. A bűncselekményt végig rögzítette a közeli térfigyelő kamera.

Rozsnyai Balázs bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként értékelte a kitartó, durva, a köznyugalmat súlyosan megzavaró elkövetési módot. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a jelentős időmúlást és azt, hogy a felnőtt korú vádlottak büntetlen előéletűek, három vádlott pedig az elkövetés óta újabb bűncselekményt nem követett el. Az ügyészség, valamint a negyedrendű vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg az első-, a másod és a harmadrendű vádlottak és védőjük fellebbezett az ítélet ellen. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában