Hamarosan megszülethet az ítélet

2022.09.14. 12:31

Lefejezéssel fenyegette a rendőröket a férfi, aki korábban karddal sebesített meg egy személyt

A Berettyóújfalui Járásbíróság 2022. szeptember 13-án távmeghallgatás útján tartott előkészítő ülést annak a vádlottnak az ügyében, aki fenyegetően lépett fel a vele szemben intézkedő rendőrökkel szemben.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az előkészítő ülés során az ügyész ismertette a vádiratot. Az ügyészség beismerő nyilatkozat, valamint a tárgyaláshoz való jogról történő lemondás esetén a letartóztatásban lévő férfival szemben úgynevezett mértékes indítványt tett - 3 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés - a büntetés tartalmára vonatkozóan. A letartóztatásban lévő vádlott, a vádirattal egyezően elismerte a bűncselekmény elkövetését, a tárgyaláshoz való jogáról lemondott, amit a bíróság elfogadott - olvasható a Debreceni Törvényszék közleményében.

Az elsőfokú bíróság bűnösnek mondta ki a férfit hivatalos személy elleni erőszak bűntettében. Kovácsné dr. Pajer Zsuzsanna bíró a körülmények mérlegelése során az ügyészi mértékes indítványtól eltérően 2 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte a vádlottat és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlott vonatkozásában a bíróság egy korábban jogerőssé vált ítéletben kiszabott 2 éves börtönbüntetés utólagos végrehajtását is elrendelte, mivel tettét felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.

A büntetés mértékének meghatározásakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott beismerő, megbánó jellegű vallomást tett, utóbb az eljáró rendőröktől pedig bocsánatot kért. Ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a férfi többször volt büntetve, a cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt és ittas állapotban követte el.

Az ítéleti tényállás szerint 2022. január 29-én 16 óra 50 perc körül a vádlott házastársának segélyhívására érkeztek meg a rendőrök egy berekböszörményi ingatlanhoz. A járőrök a vádlottat igazoltatni akarták, ő azonban ittas állapotban nem volt hajlandó alávetni magát az intézkedésnek. A férfi az egyik rendőrt azzal fenyegette, hogy ha beteszi a lábát az ingatlan területére, akkor megöli őt és le fogja fejezni. A helyszínre megerősítő erők érkeztek, akiket a vádlott ugyanilyen módon fenyegetett. A rendőrök előtt ismert volt, hogy a vádlott korábban egy karddal súlyosan megsebesített egy személyt, ezért fokozott óvatossággal jártak el. A férfi hozzávetőleg egy órán keresztül tudta megakadályozni a rendőri intézkedést, végül az egyenruhások az ellenállását megtörték, majd testi kényszert alkalmaztak a férfival szemben, akit megbilincseltek és előállítottak az illetékes rendőrkapitányságra.

A Berettyóújfalui Járásbíróság döntése nem jogerős. Az ügyészség három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbeztek. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában