Dohányboltban követelőzött

2022.09.15. 16:01

Fegyházbüntetésre ítélte a bíróság azt a vádlottat, aki késsel ment rabolni

A vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltését követően feltételes szabadságra bocsátható.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott férfi 2021. december 16-án 19 óra 30 perc körül követte el a tettét

Forrás: Napló-archív

Előkészítő ülésen hirdetett ítéletet a Hajdúszoboszlói Járásbíróság csütörtökön annak a vádlottnak az ügyében, aki kirabolt egy dohányboltot Hajdúszoboszlón.

Az előkészítő ülésen az ügyész ismertette a vádiratot, valamint mértékes indítványt tett (5 év 6 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés és 6 év közügyektől eltiltás) a büntetés tartalmára vonatkozóan, ha a férfi beismerő nyilatkozatot tesz, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. A vádlott a vádirattal egyezően elismerte a bűncselekmény elkövetését, tárgyaláshoz való jogáról lemondott, amelyet a bíróság végzésével elfogadott.

A járásbíróság a vádlottat felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt – az ügyész mértékes indítványtól eltérve – 5 év fegyházbüntetésre ítélte, és 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltését követően feltételes szabadságra bocsátható.

Egyre több a vagyon elleni bűncselekmény

Dr. Tóth Katalin bíró az ítélet indokolásában elmondta, hogy a körülmények mérlegelése és az enyhítő körülmények túlsúlya miatt tért el az ügyészi mértékes indítványtól. A bíróság a kiszabott szabadságvesztés mértékének megállapításakor figyelemmel volt a férfi büntetlen előéletére, a beismerő vallomására, a megbánó magatartására, továbbá arra, hogy a sértettől bocsánatot kért, valamint két kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia. A bíró súlyosító körülményként értékelte a vagyon elleni bűncselekmények elszaporodottságát, valamint azt, hogy a bűncselekmény Hajdúszoboszlón nagy közfelháborodást váltott ki.

Az ítéleti tényállás szerint a férfi 2021. december 16-án 19 óra 30 perc körül személygépkocsival leparkolt egy hajdúszoboszlói nemzeti dohánybolt közelében. A vádlott az üzletből pénzt akart szerezni, a követelése nyomatékosítása érdekében magához vett egy körülbelül 20 centiméter pengehosszúságú kést is. A vádlott maszkot tett az arcára, felhúzta a kapucniját, és felvett egy pár kesztyűt, majd bement a boltba, ahol akkor vásárló nem tartózkodott.

Az ügyész gondolkodási időt kért

A férfi a kést a plexi kiszolgáló nyílásán átdugta, azt az eladó irányába tartotta, majd azt mondta a megrémült nőnek, hogy „Add ide a pénzt!”. A nő a késsel történő fenyegetés hatására a kassza alján lévő gombot megnyomta, így a pénztárgép kinyílt, és a benne lévő 144 ezer forintot odaadta a vádlottnak, aki azt egy táskába betette, és az üzletből távozott.

Ezt követően a férfi a gépkocsival elindult haza, útközben a kést, a táskát és a ruházatát egy, az út melletti csatornába dobta. A pénzt a férfi ismeretlen célra fordította. A kár később mégis megtérült, a vádlott házastársa a dohányboltot üzemeltető sértettnek a pénzt teljes egészében megfizette.

A bíróság döntése nem emelkedett jogerőre. Az ügyész három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg a vádlott és védője az ítéletet tudomásul vették.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában