Vádemelés

2022.08.16. 08:22

Az éj leple alatt kiraboltak egy rémült nyugdíjast Berekböszörményben

A gyanúsított mindössze 17 éves, és a vádirat szerint nem zsákmányolt többet 770 forintnál.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Debreceni Járási Ügyészség felfegyverkezve, a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ellen a letartóztatásban lévő fiú ellen, aki meg akarta szerezni az idős sértett nyugdíját – tájékoztatta portálunkat a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a 17 éves fiatalkorú férfi és a 65 éves, gyenge fizikumú sértett látásból ismerték egymást, mindketten Berekböszörményben élnek. A fiatalkorúnak tudomása volt arról, hogy a sértett a nyugdíját minden hónap 12. napjáig kapja meg, ezért elhatározta, hogy megszerzi a pénzét akár erőszak vagy fenyegetés alkalmazása útján. A vádlott 2022. május 16-án a késő esti órákban, 21 óra 30 perc körül a lakásán magához vett egy hosszú bozótvágót, az arcát maszkkal eltakarta, és elment a sértett házához. A kerítésen át bemászott az udvarra, majd a vállával benyomta a kulcsra zárt bejárati ajtót, és bement az épületbe. A sértett felébredt a zajra, felkapcsolta a villanyt, ekkor azonban a fiatalkorú felemelte a bozótvágó kést és megfenyegette az idős férfit azzal, hogy elvágja a nyakát, ha nem ad neki pénzt. A sértett a vádlott fenyegetésétől nagyon megijedt, ezért átadott neki egy 500 forintos bankjegyet, valamint 270 forint összegű aprópénzt. A vádlott ezután gyorsan elhagyta a helyszínt, és elment egy közeli ismerőséhez, akit megkért arra, hogy vigyázzon a neki átadott pénzösszegre. Ezt megelőzően ismerőse udvarán elrejtette a bűncselekmény elkövetéséhez használt bozótvágókést és a rajta lévő fekete sportcipőt – derül ki a Főügyészség közleményéből.

A fiatalkorú férfi ismerősének nem volt tudomása arról, hogy a rábízott készpénz bűncselekmény elkövetéséből származik. Az ügyben eljárt Berettyóújfalui Rendőrkapitányság a vádlott által ellopott pénzt lefoglalta, majd azt kiadta a sértettnek, ezáltal az okozott kár teljes egészében megtérült.

A nyomozás során a sértett kérte a vádlott büntetőjogi felelősségre vonását a sérelmére elkövetett magánlaksértés bűntette miatt is.

A Debreceni Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő fiatalkorú vádlott ellen felfegyverkezve, a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és erőszakkal, éjjel, felfegyverkezve elkövetett magánlaksértés bűntette miatt emelt vádat a Berettyóújfalui Járásbíróságon. A járási ügyészség indítványozta, hogy a járásbíróság a fiatalkorú vádlottat javítóintézeti nevelésre ítélje, továbbá az elkövetéshez használt bozótvágó kést kobozza el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában