Jogerős ítélet

2022.02.03. 13:47

Több mint harminc embert akartak átcsempészni Nyugat-Európába, rács mögé kerülnek

Az 54 éves török férfi és a 41 éves román barátnője elismerték a bűncselekmény elkövetését.

Forrás: Rendőrség / YouTube

A Debreceni Járásbíróság 2022. február 3-án, előkészítő ülésen hirdetett ítéletet annak a két vádlottnak az ügyében, akik 31 migránst akartak egy kamionnal Nyugat-Európába csempészni - olvasható a Debreceni Törvényszék honlapján.

 

Az ügyészség ismertette az ügyben a bizonyítékokat, továbbá beismerő nyilatkozat, valamint a tárgyaláshoz való jogról történő lemondás esetén a vádlottakkal szemben mértékes indítványt tett a büntetésre vonatkozóan. Az 54 éves török férfi és barátnője, egy 41 éves román állampolgár - tolmácsok közreműködésével - a vádirattal egyezően elismerték a bűncselekmény elkövetését, tárgyaláshoz való jogukról lemondtak, ezt a bíróság elfogadta.

 

Az elsőfokú bíróság a vádlottakat embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek, amit az elsőrendű vádlott egy bűnszervezet tagjaként követte el.

Ezért a járásbíróság – az ügyészi indítványnak megfelelően – a férfit 2 év fegyházbüntetésre ítélte és 4 évre kiutasította Magyarország területéről. Társát a bíróság 1 év 2 hónap börtönbüntetéssel sújtotta, továbbá őt 2 év 4 hónapra kiutasította az ország területéről.

Az ítélet szerint az elsőrendű vádlott, egy 54 éves török férfi 2020 szeptemberében egy ismerősén keresztül több török állampolgárral ismerkedett meg egy isztambuli szórakozóhelyen. Ezek a személyek bűnszervezet keretében foglalkoztak migránsok Törökországból Nyugat-Európába történő csempészésével. Mivel a bűnszervezet tagjai szert tettek egy új kamionra, szükségük volt egy sofőrre, aki megfelelő utazási okmányokkal rendelkezik, ezért megegyeztek az elsőrendű vádlottal, hogy részükre az új kamionnal fuvarokat fog lebonyolítani.

 

A szervezet által biztosított kamionnal az 54 éves török férfi 2020 őszén Románián keresztül Nyugat-Európába indult, hivatalos fuvarokkal, út közben pedig Bukarest mellett felvette a barátnőjét, az ügy másodrendű vádlottját azért, hogy segítségére legyen az utazások során. A fuvarlevélben szereplő utakat járták, a szállítmányokat lepakolták és megindultak vissza Romániába. Még Németországban jártak, amikor az elsőrendű vádlottat felhívta a török ismerőse, hogy menjen Magyarországra, mert ott új szállítmányt fog kapni. A másodrendű vádlott ekkor még nem tudta, hogy barátja egy bűnszervezet megbízásából használja a kamiont. Az utasításnak megfelelően 2020. december 29-én a vádlott és barátnője meg is érkeztek Magyarországra, közben folyamatos telefonos kapcsolatban álltak a törökországi bűnszervezet egyik tagjával, aki közölte, hogy ezúttal migránsokat kell szállítani. Ekkor szerzett arról tudomást a másodrendű vádlott, hogy a továbbiakban a kamiont embercsempészésre fogják használni. Ezt követően az első- és másodrendű vádlott a megadott koordináták alapján Magyarország déli részére ment, azonban a végpontokon nem voltak migránsok, ekkor a megbízó további koordinátákat mondott, ahová el kellett menniük.

A vádlottak – a török ismerős utasítása alapján - 2021. január 14-én 0 óra körül a Hajdú-Bihar megyei Kokad térségébe mentek a kamionnal azért, hogy a román-magyar államhatárt illegálisan átlépő 31 személyt – akik magukat szír állampolgárnak vallották – felvegyék és őket Budapest környékére szállítsák, ahonnan később Nyugat-Európába utaztak volna.

A migránsok még két nappal korábban érkeztek Temesvárra, ahol az embercsempészhálózat további tagjai összegyűjtötték őket, majd egy teherautóval a határ román oldalához szállították őket, ahol egy ismeretlen embercsempész vezetésével gyalog átlépték a zöldhatárt. A migránsok 24 órán keresztül várakoztak a közeli erdőben, majd amikor a vádlottak a kamionnal megérkeztek, abba beszálltak.

A vádlottak a kamionnal pár kilométert megtettek a 4806-os számú úton, amikor a Létavértesi Határrendészeti Kirendeltség járőreinek gyanús lett a járműszerelvény, ezért azt megállították. Az intézkedés során a rendőrök a vádlottakat bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt elfogták és őket a 31 migránssal közösen előállították a határrendészeti kirendeltségre. 

 

A Debreceni Járásbíróság ítélete jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában