Meg sem áll a büntetőfékezős kisfilm

2022.01.04. 13:04

Debreceni stáb készítette az utóbbi idők legnézettebb rendőrségi videóját

Közönségsikert aratott a néhány héttel ezelőtt bemutatott prevenciós kisfilm.

Makovinyi András rendező (balról), Dorcsák Gábor operatőr és Péntek Attila tetoválóművész

Forrás: Makovinyi András-archív

A közzététel utáni napokban 100 ezres nézettséget elérő rövid videót a nagyobb hírportálok és televíziós társaságok is felkapták, és a közösségi médiában szintén számos megosztással büszkélkedhetett. A produkció főként formabontó stílusa miatt kapott kimagasló médiafigyelmet. 

 

A büntetőfékezés veszélyeiről szóló félperces felvétel kontrasztját a két főszereplő adja: a keménykötésű, tetovált sofőr és társa, az apró termetű kiskutya. A videó kulcsjelenetében hősünk a mögötte álló masszív, tekintélyt parancsoló terepjárónak dőlve szemlélteti, hogy egy ekkora jármű előtt bizony nem érdemes szándékosan lefékezni. A kivitelezés és a forgatókönyv egyedi és merész, azonban kétségtelenül elérte a célját: a figyelemfelkeltést. 

Makovinyi András, a film ötletgazdája és rendezője a Naplónak elmondta, többnyire pozitív volt a produkció fogadtatása, ám bőven akadtak kritikusok is. 

 

– Az elképzelés az volt, hogy a baleset-megelőzés szempontjából megfogható veszélyekre – mint például az ittas vezetés, telefonhasználat – hívjuk fel a figyelmet. Emellett igyekeztünk megtalálni azt a hangot, ami a közönséget megszólítja. Alapvetően egy könnyedebb, vicces felütésű filmnek szántuk. Tény, hogy megosztotta az embereket. Kaptunk hideget, meleget is. Például kifogásolták, hogy miért Dodge van benne, miért nem egy Kraz. Vagy ha már büntetőfékezés, akkor miért nem Berki Krisztiánnal forgattunk – mondta András. 

 

Van fél perce? 

 

A rendező szerint a közösségi média rövid videóinak népszerűsége miatt az átlagos megtekintési idő drasztikusan lecsökkent. Manapság harminc másodpercbe kell belesűríteni, amit tíz éve még öt percben hajlandóak voltak megnézni az emberek. Ebbe a fél percbe kell a filmkészítés szabályainak megfelelően a mondanivalót úgy belehelyezni, hogy a megrendelőnek is megfeleljen. A Büntetésmegelőzési Bizottság esetében pedig egy jóváhagyási folyamattal is számolni kell. 

 

– Sokat köszönhetünk Suba István rendőr századosnak és Bacsó Attila alezredesnek. Ők a végsőkig kiálltak a film mellett. A rendőrségen belül ugyanis van egy hierarchikus rendszer, és volt, akinek nem tetszett a videó, mert úgy gondolta, hogy a hatóság ilyeneket nem mond. De végül pozitív lett a fogadtatása – mondta András. 

A stáb A közúton mindenki egyenlő című kisfilm forgatásán

Forrás: Makovinyi András-archív

A tizenegy nemzetközi díjat nyert rendezőtől megtudtuk, a rendőrséggel már többször dolgoztak együtt az elmúlt két évben, ezúttal is a hatóság kérte fel a videó elkészítésére. Legutóbbi közös munkájuk a debreceni üzletemberrel, Felföldi Józseffel forgatott A közúton mindenki egyenlő című kisfilm. Makovinyi András a rendőrségi videókon túl dolgozott már a Tankcsapdával, a Desperadóval, Aranyosi Péterrel, és ő vágta a szintén debreceni születésű Martin Csaba két nagyjátékfilmjét, a Tékasztorik mindkét részét. Forgatott már a Cypress Hill-lel, és a Playboy-guru Hugh Hefner Las Vegas-i lakosztályában is. 

Vagány és szerethető 

 

A rendező szerint a büntetőfékezésről szóló videó nézettségét a szerencsés karakterválasztásnak is köszönheti. 

 

– Az, hogy a rendőrség körében is sikeres volt, amiatt is lehet, mert az aktív állományban lévők hozzám hasonló korosztályba tartoznak. Ráadásul egy könnyen emészthető, laza oldalról közelítettük meg a témát. És persze Tarzika alakítása, ami igazán felemeli a produkciót. Ő az, aki lágyította az élét a jeleneteknek – foglalta össze Péntek Attila, a produkció főszereplője. Az ismert debreceni tetoválóművésztől megtudtuk, az extra mini csivava nem csak a szerep kedvéért statisztált a filmben, valóban ő a kiskutya gazdája. Attila szerint Tarzan egy terápiás eb, akár a filmben: békés és barátságos. Elmondta, felvetődött, hogy a kiskutyás kemény fiú karaktere folytatást, akár sorozatot kapjon. Habár nagyon élvezte a forgatást, és büszke rá, hogy egy jó ügy érdekében készített reklámfilmben szerepelt, azt azért szeretné elkerülni, hogy a rendőrség arcaként azonosítsák az emberek. 

 

Hajnal László 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában