Videóval

2021.12.07. 10:11

Bűnszervezetben követhettek el „unokázós” csalásokat

A vád szerint több tízmillió forintot szereztek, Debrecenben ítélhetik el őket.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Minősített csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Debreceni Járási Ügyészség négy személlyel szemben, akik szervezetten csaptak be idős sértetteket. 

A fiatalabb férfi és a fiatalkorú nő a bűncselekmények elkövetésének időpontjában élettársak voltak, a másik két társuk pedig a fiatalkorú nő rokonai. Az idősebb férfi már huzamosabb ideje kapcsolatban állt egy Egyesült Királyságban élő, ismeretlen kilétű magyar férfival – közölte az ügyészség. A vádirat szerint 2020 májusában az ismeretlen, külföldön élő férfi telefonon kereste meg és vette rá a bűncselekmények elkövetésére az idősebb férfit, aki végül Magyarországon hangolta össze a többiek tevékenységét a bűnszervezet vezetőjének irányítása alapján.

A külföldi férfi angliai mobiltelefonszámról hívta fel Magyarország különböző településein a kiszemelt sértetteket, és magát valótlanul a sértett gyermekének vagy unokájának adta ki. Közölte, hogy balesetet szenvedett, és sürgősen pénzre van szüksége, hogy a helyzetet elrendezze. Ezt követően az idősebb férfin keresztül utasítást adott arra, hogy melyik sértetthez melyik vádlott menjen oda gépkocsival, hogy átvegye a pénzt. A vádlottak rendszeres haszonszerzésre törekedve vettek részt a bűncselekmények elkövetésében.

Az irányító személy és a vádlottak a fenti módszerrel 2020. május 13. és 28. között összesen 22 idős sértettet csaptak be; közülük három személytől 12 millió forintot vettek át. A pénzt később átutalták az ismeretlen férfi által megadott számlára, valamint Budapesten egy megbízottjának személyesen adták át. 

A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság által lefolytatott nyomozás során a három sértett kérte kárának megtérítését.

A Debreceni Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő három felnőttkorú és egy fiatalkorú vádlottal – mint bűnszervezet tagjaival – szemben jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és további 21 rendbeli csalás bűntette, valamint annak kísérlete miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon.

Vádiratában a járási ügyészség a felnőttkorú vádlottakkal szemben fegyházbüntetés, közúti járművezetéstől eltiltás és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabására, míg a fiatalkorú vádlottal szemben javítóintézeti nevelés alkalmazására és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabására tett indítványt. A vádiratban a járási ügyészség indítványt tett arra is, hogy a járásbíróság adjon helyt a sértettek által előterjesztett polgári jogi igénynek, továbbá a vádirat mértékes indítványt is tartalmaz arra az esetre, ha a vádlottak a járásbíróság előkészítő ülésén a vádiratban foglaltak szerint beismerik a bűnösségüket és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában