videóval

2021.11.05. 08:27

Masszív unokázós ügyben nyomoztak a hajdú-bihari rendőrök, négy emberen kattant bilincs

A gyanúsítottak több 10 millió forintot csaltak ki idős nyugdíjasoktól országszerte, olvasható a police.hu-n.

Fotó: YouTube / PoliceHungary

Egy 73 éves nő tett bejelentést a rendőrségre 2020. május 26-án arról, hogy előző nap egy férfi 9 millió forintot csalt ki tőle – számolt be közleményben a megyei rendőr-főkapitányság. A bejelentő elmondta a rendőröknek, hogy 25-én 19 óra körül csörgött a telefonja. A vonal másik végén unokájaként mutatkozott be valaki, és elmondta az idős asszonynak, hogy balesetet szenvedett, ezért sürgősen szüksége van 2,7 millió forintra, mivel ki kell fizetnie a másik járművezető kárát. Az állítólagos unoka külön felhívta a nő figyelmét arra, hogy ő most nem tud elmenni a pénzért, ezért egy barátját küldi érte. A sértett hitt a telefonálónak, és odaadta a kért összeget egy ismeretlen férfinak.

A nyomozás adatai szerint a csalóknak ez nem volt elég.

Mivel látták, hogy áldozatukat sikerült félrevezetniük, újra felhívták, és az „unoka” további 6,3 millió forintot kért tőle. A nő ezt is teljesítette, így összesen 9 millió forintot adott át egy számára ismeretlen férfinak, gondolva, hogy ezzel a bajba jutott unokáján segít. A sértett csak órákkal később döbbent rá, hogy átverték.

A hajdúszoboszlói nyomozók, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai nagy erőkkel az elkövetők felkutatásába kezdtek. A rendőröknek hamar a látókörébe került egy 16 éves jászfényszarui lány, valamint 20 éves párja, továbbá egy 19 éves hatvani fiatal nő.

Összehangolt akció keretein belül 2020. május 28-án kora este fogták el őket, gyanúsítotti kihallgatásukat követően pedig bűnügyi őrizetbe vették a férfit és két társát.

A rendőrségi híradás szerint gyanú merült fel továbbá arra vonatkozólag is, hogy a gyanúsítottak országszerte követtek el csalásokat, valamint az is kiderült, hogy korábban volt egy segítőjük. Az unokázós csalások elleni küzdelemre a rendőrség kiemelt figyelmet fordít. Országszerte szoros együttműködést ápolnak a rendőrkapitányságok az ilyen és ehhez hasonló bűncselekmények visszaszorítása érdekében. Ezek eredményeként a Zala megyei rendőrök egy nap alatt elfogták a feltételezett elkövetők negyedik társát Zalaegerszegen. A hajdú-bihari rendőrök bűnügyi őrizetbe vették, a Debreceni Járásbíróság 2020. május 31-én pedig mind a négy gyanúsított estében elrendelte a letartóztatást. A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást velük szemben.

A nyomozók a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és a keletkezett iratokat megküldték az illetékes ügyészségnek.

Ékszerek, autók lefoglalva

A rendőrség nagy hangsúlyt fektet a bűnös úton megszerzett értékek elvonására, a bűnözők által felhalmozott értéktárgyak lefoglalására. A hajdúszoboszlói nyomozók vagyonvisszaszerzési eljárás során feltérképezték az elkövetői kör és környezetük anyagi helyzetét, vagyonosodásuk idejét, költekezési szokásaikat, pénzforgalmukat.

Ezt követően készpénzt, ékszereket, 5 db személygépkocsit foglaltak le a gyanúsítottaktól, valamint zár alá vettek egy ingatlant is.

A rendőrség arra kéri az idősek családját, közvetlen ismerőseit, hogy hívják fel rokonuk figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre. Az úgynevezett unokázós csalók módszereiről további információkat itt olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában