Vádemelés

2021.11.30. 12:18

Két és fél milliót csalhatott ki férfiaktól egy álnevet használó nő az interneten

Anyagi gondokra és magánéleti problémákra hivatkozva kért kölcsön pénzt egy társkereső oldalon – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A Debreceni Járási Ügyészség több rendbeli csalás miatt emelt vádat azzal a nővel szemben, aki az interneten megismert férfiaktól csalárd módon szerzett pénzt – írja honlapján a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a 28 éves nő álnéven regisztrált egy internetes társkereső oldalon 2019 júliusában. A vele kapcsolatba került férfiakkal szemben az elektronikus levelezések és telefonbeszélgetések során kitalált személyazonosságot használt, és azt a látszatot keltette, hogy érzelmi alapú párkapcsolatot szeretne kialakítani. A beszélgetések során a nő elnyerte a sértettek bizalmát, majd arra hivatkozott, hogy élethelyzeti válsága, beteg hozzátartozójának ápolása, albérleti díjának kifizetése vagy válásának ügyintézése miatt anyagi segítségre szorul, ezért magánkölcsönt kért tőlük.

Ezzel a módszerrel 2019 júliusa és 2020 augusztusa között 16 férfitől összesen több mint 2,5 millió forintot csalt ki. Miután a sértettek átutalták a különböző összegeket, a nő megszakította velük a kapcsolatot, mivel a kölcsönkért pénz visszafizetése egyáltalán nem állt szándékában. A vádlott a megszerzett pénzt magára költötte, számítógépet, telefont és ékszereket vett belőle – hangsúlyozza közleményében a Főügyészség.

A nyomozást végző Debreceni Rendőrkapitányság a nő által vásárolt értékek és a kicsalt pénz egy részét lefoglalta, a legtöbb sértett pedig kérte kárának megtérítését.

A Debreceni Járási Ügyészség a tettét beismerő vádlottal szemben összesen 16 rendbeli nagyobb, kisebb, illetőleg szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon.

A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban a járási ügyészség arra tett indítványt, hogy a járásbíróság a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, emellett rendeljen el vagyonelkobzást, a sértettek által előterjesztett polgári jogi igénynek pedig adjon helyt és ennek fedezetére a lefoglalt értékeket tartsa vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában