épületek, vasúti kocsik bánták

2021.09.28. 10:21

Több mint egymilliós kárt „fújt össze” egy debreceni graffitis

Rongálás miatt emeltek vádat ellene, felfüggesztett börtönt kaphat.

Fotó: police.hu

A Debreceni Járási Ügyészség minősített rongálás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a vád szerint Debrecen különböző épületeit és több vasúti kocsit is megrongált festékszóróval, közölte a megyei főügyészség.

Fotó: police.hu

A vád szerint a vádlott 2020 tavaszán háromszor megjelent az egyik debreceni vasútállomás területén, ahol vasúti kocsikat rongált meg. A férfi különböző színű aeroszolos festékszóróval nagyméretű falfirkákat fújt a kocsikra, ezzel a vasúttársaságnak több mint 50 ezer forint kárt okozott.

A közlemény szerint a férfi ugyanígy további három alkalommal a sértett tulajdonában lévő betonkerítéseket is megrongálta. A vádlott 2018 telén az egyik debreceni vasútállomás épületének homlokzatára is graffitit fújt. A vasútállomás épülete helyi védelem alatt áll, így tette súlyosabban minősül. A vádlott a sértettnek összesen több mint 350 ezer forint rongálási kárt okozott, amely részben megtérült.

Fotó: police.hu

2017 tavasza és 2019 ősze között a férfi összesen hat debreceni épületet is megrongált festékszóróval. Az épületekre és társasházakra fújt falfikákkal összesen közel 850 ezer forint kárt okozott a sértetteknek, amely részben megtérült – írja az ügyészség.

A vádlott a Debreceni Rendőrkapitányság által végzett nyomozás során beismerte tettét, helyszíni kihallgatása alkalmával maga mutatta meg néhány korábbi bűncselekmény helyszínét. A sértettek a nyomozás alatt kérték a káruk megtérítését, polgári jogi igényt jelentettek be.

Fotó: police.hu

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlottal szemben régészeti lelőhely megrongálásával folytatólagosan elkövetett kisebb kárt okozó rongálás bűntette és további hét rendbeli, kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Vádiratában a járási ügyészség arra tett indítványt, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az ügyiratok tartalma alapján hozzon büntetővégzést, melyben a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, az eszközül használt festékszórókat kobozza el, és a sértettek által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában