Vádemelés

2021.08.04. 09:29

Messze volt Nyírlugos gyalogláb – mondták az autólopás vádlottjai

Egyikük még a 18. életévét sem töltötte be.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A Debreceni Járási Ügyészség jármű önkényes elvételének bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat azzal a három férfival szemben, akik egy vámospércsi udvarról lopott autóval közlekedtek – tájékoztatott a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

Fotó: police.hu

A vádirat szerint az ismerősi kapcsolatban álló vádlottak 2020. szeptember 16-ára virradó éjjel Vámospércs területén tartózkodtak. A legidősebb, 21 éves vádlott rábírta a társaságában lévő 20, illetve 16 éves férfiakat, hogy keressenek egy autót a településen és azzal menjenek Nyírlugosra. Az idősebb vádlott nem tudott arról, hogy fiatal ismerősük még nem nagykorú. A vádlottak megjelentek a sértett vámospércsi házánál, amelynek udvarára a legidősebb férfi a be nem zárt kapun keresztül bement és az ott leállított, lejárt műszaki érvényességű személyautót kitolta az utcára. A közelben figyelő társai segítettek messzebb tolni a járművet, mert nem akartak a motor beindításával zajt kelteni. A sértett házától eltávolodva a három férfi beült az autóba, azt a legidősebb vádlott a benne hagyott kulccsal beindította, majd elhajtottak Nyírlugos irányába. A férfiak a jogtalanul használt autót egy erdőben akarták hagyni, de elakadtak egy földúton, ezért kiszálltak a járműből és azt hátrahagyták – olvasható a Főügyészség közleményében.

A Debreceni Járási Ügyészség a tettüket beismerő vádlottakkal szemben társtettesként elkövetett jármű önkényes elvételének bűntette, a többszörös visszaeső, legidősebb vádlottal szemben továbbá magánlaksértés bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A járási ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a járásbíróság a legidősebb férfit végrehajtandó fegyházbüntetésre és közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, a fiatalkorú vádlottat közérdekű munka büntetésre ítélje, harmadik társukat pedig intézkedésként bocsássa próbára. A járási ügyészség a vádiratban a büntetés konkrét mértékére is indítványt tett arra az esetre, ha a járásbíróság előkészítő ülésén a vádlottak beismerik tettüket és lemondanak a tárgyaláshoz fűződő jogukról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában