Koronavírus

2021.08.05. 14:00

Már gyermekek is látogathatják a börtönöket

Augusztus 1-jétől tovább enyhültek a látogatófogadás szabályai a büntetés-végrehajtási intézetekben.

Automatikusan generált description

Fotó: illusztráció / MW-archív

A pandémia enyhültével, mint ismeretes, július 1-től ismét látogathatók a fogvatartottak az ország valamennyi büntetés-végrehajtási intézetében. Augusztustól pedig a fogvatartottakhoz már gyermekkorú hozzátartozók is érkezhetnek, mégpedig egy időben egy olyan felnőtt és egy olyan 12. életévét betöltött gyermekkorú személy, aki rendelkezik védettséget igazoló dokumentummal. A látogatók fogadására havonta egy esetben, maximum 60 perc időtartamban kerülhet sor. A látogatás teljes ideje alatt kötelező a szájmaszk viselése és az előírt szociális védőtávolság megtartása, valamint kerülni kell a közvetlen testi érintkezést – tájékoztatta a Naplót a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

Fontos a védettség

A Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-Végrehajtási Intézettől megtudtuk, hogy akinek lehetősége van rá és megfelel az intézetek előírásainak, szabadon mehet szeretteihez. A második védőoltás felvétele után eltelt 14 napot követően már fogadhatnak látogatót a fogvatartottak. Aki már igazoltan átesett a fertőzésen és gyógyultnak nyilvánították, ugyanennyi idő elteltével szintén érkezhet hozzá látogató. A vendégek kizárólag védettségi igazolvánnyal léphetnek be az objektumok területére. Egy fogvatartott egy látogatót fogadhat havonta. Ez idő alatt kötelező a szájmaszk viselése és az előírt szociális védőtávolság megtartása, valamint kerülni kell a közvetlen testi érintkezést. A látogatás időtartama pedig maximum 30 perc lehet.

– Amennyiben az egyik fél nem rendelkezik védettséggel, akkor internetes kapcsolattartásra is van lehetőség, ahogy korábban is a pandémia ideje alatt. A Skype-beszélő szintén havi egy alkalommal maximum fél órában vehető igénybe. Abban az esetben, ha valaki személyesen nem tudja fogadni a hozzátartozóit, akkor legfeljebb heti két alkalommal, maximum hatvan percben Skype-olhat a kapcsolattartójával – tájékoztatták lapunkat.

A fogvatartottak átoltottságával kapcsolatban is kérdeztük az intézményt, azonban csak az országos adatok álltak rendelkezésre. – Magyarországon közel nyolcvan százalékuk már megkapta az első oltást – válaszolta a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-Végrehajtási Intézet megkeresésünkre. Hozzátették, a második oltások beadása jelenleg is zajlik. A kapcsolattartás egyik formája lehet, hogy a hozzátartozók a bvcsomag.hu oldalon tudnak küldeményeket eljuttatni az intézményekbe.

Polgári Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában