sikkasztás

2021.07.07. 15:39

Elítélték a Tiszántúli Takarék volt debreceni dolgozóit, de nem jogerős

A két nőnek a szabadságvesztés letöltésén túl 395 millió forintot kell megfizetnie.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Nem jogerősen 5 év és 3 év 10 hónap börtönbüntetéssel sújtotta a Debreceni Törvényszék július 7-én azt a két nőt, akik mintegy 400 millió forintot sikkasztottak el egy debreceni takarékszövetkezeti fiók dolgozóiként 2012-től 2018 tavaszáig. A két nőt sikkasztás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása bűncselekményekben marasztalták el.

Az elsőrendű vádlott S. Jánosnét és a másodrendű vádlott Cs. B.-t mellékbüntetésként 8 évre eltiltotta a bíróság a pénzügyi tevékenységgel járó foglalkozások gyakorlásától, további kötelezték őket arra, hogy egyetemlegesen fizessenek meg 395 millió forintot a Takarékbanknak. A vádlottak a szabadságvesztés kétharmadának letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra. Mivel a július eleji előkészítő ülésen mindketten elismerték bűnösségüket, lemondva a tárgyaláshoz való jogukról, „csak” 500 ezer forint bűnügyi költség keletkezett, amelyet nekik kell viselniük. Egyébként tárgyalás, bizonyítás esetén több mint hatvan tanút kellett volna megnyilatkoztatni, a szakértői véleményekkel és más mozzanatokkal együtt az elsőfokú bírósági eljárás legalább egy évig tartott volna.

A végzés azért nem emelkedett jogerőre, mert az ügyész – aki korábban 7 és 5 év szabadságvesztés kiszabását indítványozta – súlyosbításért, míg a vádlottak és védőik enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést. Így másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt majd a büntetőügyben.

A Petőfi téri bankfiók a vádlottak vádbeli tevékenysége idején a Főnix Takarékszövetkezethez, majd 2017 végével a Tiszántúli Takarék Takarékszövetkezethez tartozott. A fiókot 2019 őszén vette át a Takarékbank. A vádlottak azért is tudták ennyi időn át leplezni a sikkasztást, mert miként az ügyészség fogalmazott, a tevékenységüket gyakorlatilag senki sem ellenőrizte (ez leginkább a főnixes időszakra esett).

Ratalics László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában