az ügyfélfogadás viszont folyamatos

2021.07.19. 10:11

Ítélkezési szünet van a debreceni bíróságokon is

Munkaszünet nincs, például a polgári ügyszakban a soron kívüli ügyintézés folyamatos.

A Debreceni Törvényszéken és az illetékessége alá tartozó járásbíróságokon is augusztus 20. után áll vissza a régi rend | Fotó: Vass Attila

Kezdetét vette a bíróságokon az ítélkezési szünet, amely augusztus 20-ig tart. Ekkor a bíróságok nem tartanak tárgyalásokat, ám nem lesznek zárva, a félfogadás folyamatos.

Fórizs Ildikó sajtószóvivő tájékoztatása szerint a Debreceni Ítélőtábla lajstromirodája hétfőtől péntekig 9 és 11 óra között, szerdai napokon pedig 7.30-tól 15 óráig fogadja az ügyfeleket. A büntetőügyek esetében a büntetőbírák a törvényi feladataikat folyamatosan ellátják, a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti. Eljárnak az előállításos ügyekben, a gyorsított eljárásokban, és döntenek a kényszerintézkedések alkalmazásáról, például letartóztatás elrendeléséről vagy a gyanúsított szabadlábra helyezéséről. Polgári ügyszakban a soron kívüli ügyintézés folyamatos. Az ítélkezési szünet alatt polgári perekben és fizetési meghagyásos eljárásokban a felekre nézve megállapított határidők a törvénykezési szünetbe – eltérő rendelkezés hiányában – nem számítanak bele.

Az ítélőtábla mellett immár ítélkezési szünet van a Debreceni Törvényszéken, valamint az illetékessége alá tartozó járásbíróságokon is. Polgári ügyekben a határ­időkbe nem számít bele az ítélkezési szünet időtartama. Tehát, ha a bíróság a határozatában 15 napot ad egy nyilatkozat megtételére, és azt például július 14-én veszik át, azt egészen szeptember 4-ig tehetik meg.

A Debreceni Törvényszéken és az illetékessége alá tartozó járásbíróságokon is augusztus 20. után áll vissza a régi rend | Fotó: Vass Attila

Számítási módok a szünetben

Dobó Dénes sajtószóvivő a Naplóhoz eljuttatott közleményben arra is felhívta a figyelmet, hogy a polgári perrendtartás hatálya alá tartozó eljárásokban – bizonyos kivételektől eltekintve – az órákban, napokban és munkanapokban megállapított határidőbe nem számít bele az ítélkezési szünet időszaka. Ha a hónapokban vagy években megállapított határidő az ítélkezési szünet ideje alatt járna le, a határidő a következő hónap azon napján jár le, amely számánál fogva a határ­idő kezdőnapjának megfelel. Ha ez a nap is az ítélkezési szünet idejére esik, a határidő az ítélkezési szünetet követő első napon jár le. Az ítélkezési szünet idejét nem lehet viszont figyelmen kívül hagyni az olyan ügyekben, amikor a nyilatkozattételre, fellebbezés előterjesztésére adott határidő esetén az ítélkezési szünet napjait is számításba kell venni. A soron kívüli ügyekben a feleket az eljáró bíró fogja tájékoztatni. Büntetőügyekben nem érinti a határidők számítását a törvénykezési szünet. A büntetőügyek esetében a büntetőbírók eljárnak az előállításos ügyekben és a gyorsított eljárásokban, a büntetés-végrehajtási intézetben tartózkodók ügyeiben, idegenrendészeti és menekült­ügyekben. Indítvány alapján a bíróság dönt a kényszerintézkedések alkalmazásáról, mint például a letartóztatás elrendeléséről, vagy a gyanúsított szabadlábra helyezéséről. A kezelőirodák működése ügyfélfogadási időben változatlan, az ügyfelek a beadványaikat – elektronikus úton is – benyújthatják, és az iratokba is betekinthetnek. A bíróság ügyfélsegítő szolgáltatása az ítélkezési szünet idején a Debreceni Járásbíróság által az egész megyét érintően elektronikus úton (e-mail-cím: [email protected]) biztosított.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában