koronavírus

2021.05.12. 21:38

Hatékony volt a munka az ügyészségen a pandémia alatt is

Többek közt nőtt a büntetővégzés meghozataláról szóló indítványok száma az ügyészségen.

Nem ismerte el a gyilkosságot az a román-magyar férfi, akit egy oroszlányi nő meggyilkolásával vádolnak. Távmeghallgatással zajlott a tárgyalás. 20201127_Tatabánya_fotó:Goletz-Deák Viktória_Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

Fotó: MW-archív

– A Covid–19-vírusjárvány a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség életében, feladatellátásában is jelentős változásokat idézett elő. Ezek egyrészt funkcionálisan, a munkavégzés helyét, módját, másrészt szakmailag a feladatellátást érintik – közölte a Napló érdeklődésére dr. Szűcs Erika sajtószóvivő. (Cikkünk még áprilisban, a járványügyi lazítások előtt készült – SzT) Mint kifejtette, a munkahelyeken a személyes kontaktusok számának csökkentése érdekében már a pandémia első hullámától kezdődően lehetőség van az ügyészségi alkalmazottaknak az online munkavégzésre, az ehhez szükséges informatikai eszközök, programok rendelkezésre állnak.

A szakmai munkában a változásokat a 2020. évben kiadott, a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló 74/2020. (III. 31.) kormányrendelet, majd ennek hatályon kívül helyezését követően a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény tartalmazza, melyek több más jogszabály mellett a veszélyhelyzet idejére a hatályos büntetőeljárási törvény számos rendelkezését megváltoztatták.

– Ezek a módosítások is alapvetően azt a célt szolgálják, hogy a büntetőeljárás során minimálisra legyen csökkenthető a személyes kontaktus: például távmeghallgatás lehetősége, papíralapú helyett elektronikus kapcsolattartás, a bírósági szakaszban iratok alapján, illetve tanácsülésen történő döntéshozatal – tudatta dr. Szűcs Erika. – Ezen túlmenően a büntetőügyek zökkenőmentességének a megőrzése érdekében – figyelemmel az elektronikus kapcsolattartás és ügyintézés előforduló nehézségeire – a módosító jogszabályok több eljárási cselekmény (többek közt határozathozatal, gyanúsítás tényének közlése) kapcsán a büntetőeljárási törvényben rögzítettekhez képest hosszabb tartamban, 8 nap helyett 15 napban biztosítják a panasz benyújtásának lehetőségét. Mindezek mellett a pandémia alatt hosszabb idő áll rendelkezésre az igazságügyi szakértői vélemények elkészítésére is, illetve a nyomozás határideje tovább tarthat.

Éltek a lehetőséggel

A hatályos büntetőeljárási törvény szerint az eddigiekben is volt módja az ügyészségnek az eljárás gyorsítása végett büntetővégzés meghozatalát célzó vádirat benyújtására, amelyet követően az illetékes járásbíróság kizárólag az iratok tartalma alapján dönt a megvádolt személy büntetőjogi felelősségéről. Erre a jogszabályban rögzített feltételek fennállása esetén felnőtt korú és fiatalkorú vádlott vonatkozásában is ötévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekmény esetén kerülhet sor.

Ezt a lehetőséget szélesítette ki a hivatkozott két jogszabály akként, hogy az illetékes járásbíróság a terhelt beismerésétől függetlenül nyolcévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekmény esetén is hozhat büntetővégzést. A 2020. évi LVIII. törvény tovább bővítette ennek lehetőségét fiatalkorú vádlottak esetében, mivel a terhelti beismeréstől függetlenül fiatalkorúval szemben bármely bűncselekmény esetén hozható büntetővégzés.

– Ezzel a lehetőséggel széles körben éltek a megye ügyészei, amelyet a számadatok is tükröznek. Hajdú-Bihar megyében 2019-ben 1395 ügyben, míg 2020-ban 1775 ügyben (az összes ügy 69 százalékában) került sor akként vádemelésre, hogy az ügyészség büntetővégzés meghozatalát indítványozta. Ez a tendencia folytatódik 2021-ben is, az első negyedévben 408 ilyen típusú vád­irat benyújtására került sor az elmúlt év azonos időszakára eső 361 helyett – közölte a szóvivő.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában