fotókkal és videóval

2021.05.26. 07:30

Bemutatkoznak a speciális mentők négylábú hősei

Legyen szó élőről vagy halottról, csalhatatlan szaglásukkal kiszimatolják az eltűnt személyeket.

Fotó: Kiss Annamarie

A két barátságos belga juhász, Brut és Cooper tekintete a labdát pásztázza, amikor épp nem a gazdira szegeződik. Semmiképp sem mondhatók hétköznapi kedvencnek, és ha munkáról van szó, nem ismernek fáradságot.

Egyből az „iskolapadba”

– A mentőkutyák pályafutása a kiválasztásnál kezdődik. Ahogy az embernél, úgy az állatoknál is öröklődik a tanulás képessége, ezért érdemes olyan alomból választani, amelynek már a felmenői is munkakutyák voltak. A kölyköket 4-5 hetes korukban megnézzük, majd a mentalitásuk alapján eldöntjük, melyik alkalmas keresésre. Olyan egyedre van szükségünk, amelyik kevésbé félős és jobban ragaszkodik az emberhez, mint a fajtársaihoz – kezdte a beszélgetést Lukács Péter, a Hajdú Speciális Kutató-Mentő Egyesület elnöke. Megjegyezte, az alkalmasság egyedspecifikus tényező, nem fajtától függ.

Szeretetteljes figyelem: Lukács Péter és felesége, Barta Edina a kutyákkal | Fotó: Kiss Annamarie

Arra törekednek, hogy a négylábú már 6-7 hetesen megkezdhesse a tanulást. Sok állatvédő ezt korainak tartja, ám a kiképzés során a kölyök mindent az életkorának megfelelően sajátít el. Elsőként magával a módszerrel ismerkedik meg, amellyel a későbbiekben megszerezheti a szakmai tudást. Ez azt jelenti, hogy tudatosul benne: az engedelmességért jutalom jár. – A tanulás az első percben kezdetét veszi, és alapszabály, hogy a munkakutya a megérkezésétől fogva családtagként él velünk az otthonunkban – jelentette ki Cooper gazdája, aki az évek során számos, a foglalkozásához kapcsolódó minősítést szerzett (búvár, alpinista, kutyás és drónos felderítő, tűzoltó), ezek mellett szakavatott kutyakiképző, így az egyesület saját maga végzi a kutyák betanítását. – Ez azért is szerencsés, mert nem kell alkalmazkodnunk egy adott sémához, hanem az állat egyéniségének megfelelően ötvözhetjük a különböző módszereket – mutatott rá a szakember. A kutya viselkedését 3-4 hónapos korában lehet megalapozni, a kiképzés szakmai része pedig 8-9 hónapos kortól kezdődik.

Lukács Péter és Cooper | Fotó: Kiss Annamarie

Papucs, seprű, kalapács

Mint kiderült, az otthoni szabályokat is a munkakövetelmények fényében kell megalkotni. – Ha egy kutyának megtiltják, hogy bemenjen a házba, sosem lesz belőle keresőkutya, hiszen az eltűnt személyeket gyakran épületekben kell felderíteni – hívta fel a figyelmet az egyesületvezető. Olykor adódnak bonyodalmak és vicces helyzetek is. – A kínai árus a feleségem láttán rögtön tudja, hogy papucsra van szükségünk, a kutyáink ugyanis imádják elvinni a lábbeliket. Ennek a szokásuknak bármilyen hétköznapi tárgy megihatja a levét, Cooper a minap a kalapácsot hurcolta el, miközben szereltem, de a seprűt is kedveli. Amikor odahoznak nekünk valamit, megdicsérjük őket, mert vizsgahelyzetben bármilyen apport tárgyat kaphatunk, és ha az olyasmi lesz, amiért korábban kikaptak, nem fogják visszahozni.

Szimatleckék

Egy átlagos házőrző nincs rákényszerítve, hogy használja az orrát, nem kell zsákmány után erednie, hiszen elé rakják az ételt. Mentéseken dolgozó fajtársai számára azonban a szaglás nélkülözhetetlen eszköz. – A kutyák társítással tanulnak. A „keresd” szó párosul azzal a tapasztalattal, hogy az orrát használva gyorsabban megtalálja a labdát, a végén pedig játszunk egyet – magyarázta a HSKME elnöke. Kemény munka eredménye, hogy a kutya csak a megfelelő szagokra reagál és egyebek nem terelik el a figyelmét. Cooper például teljesen közömbös más állatok iránt, de az élő ember és a bomló tetem jelenlétét rögtön jelzi.

Cooper (balról) és Brut nem átlagos ebek | Fotó: Kiss Annamarie

Feltétlen bizalom

– Ügyelünk arra, hogy a feladatvégzés mindig pozitív élménnyel záruljon, nálunk ez játékot jelent. Így kezdetben kialakul ugyan egy pavlovi reflex (végrehajtom a parancsot és akkor labdát kapok), de ez később átformálódik. Cooper számára már nem a játék a jutalom, hanem a közösen töltött idő és az öröm, hogy nekem kedvezhet.

Mindeközben Lukács Péter kutyája minden mozdulatát figyelemmel kíséri és közbelép, ha úgy látja, négylábú társát veszély fenyegeti. – Cooper mindenáron teljesíti a feladatot, magától nem áll meg. Nekem kell résen lenni és felmérni a kockázatokat. Egy romos épületben rászakadhat a födém, és sosem tudhatjuk, milyen veszélyes anyag van jelen a területen. Amikor azt mondom neki, hogy megállunk, addig nem halad tovább, míg nem kap engedélyt.

„A kutya-kutyavezető párost ezt teszi igazán sikeressé: hogy egymásért dolgoznak”

– fogalmazott.

Ez a feltétel nélküli, kölcsönös bizalom nem csak munkavégzés során kamatoztatható.

„A kutyatartás nagyon jó tréning az emberi kapcsolatépítéshez.”

– Ha valakinek sikerül szoros kötődést kiépíteni egy kutyával, az kihat a társas kötelékeire is. Továbbá remek próba elé állítja azokat, akik családalapításon gondolkoznak, hiszen a kutyák és gyermekek nevelésében számos párhuzamot találunk. Mindkét esetben aranyszabály, hogy következetesnek kell lenni – összegezte.

Lukács Péter és Cooper labdázás közben | Fotó: Kiss Annamarie

Semmi vizsgadrukk

Számos különböző típusú mentőkutyás vizsga létezik hazai és nemzetközi szinten, ám az egyesület profiljának megfelelően Lukács Péteréknek a rom- és területkeresés szakágaiban kell jeleskedniük. – A Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség (IRO) rendszerében vizsgázunk, amelyben az első megmérettetés a kutya 15 hónapos korában történik. A különböző fokozatú vizsgák során azzal nehezítik a párosok dolgát, hogy egyre nagyobb területen kell dolgozniuk (50x50 méterestől a 200x200 méteresig) megadott időkereteken belül. Először még csak egy embert kell megtalálniuk, magasabb szinten már hármat – részletezte a vezető. Mint kiderült, az első vizsgán 20, a következő alkalmakkor legfeljebb 30 percet kapnak a feladat végrehajtására, de Coopernek még minden vizsgát sikerült 10 percen belül abszolválnia.

Sok mindentől függ, hogy egy kutya mikor válik alkalmassá éles bevetésre, erről hazánkban egyeztetés zajlik a mentőkutyás és hivatásos szervek között. A bevethetőség meghatározására alkalmas a nemzetközi szervezeten belül teljesíthető MRT, vagyis „mission readiness test”, ám jókora felelősséget vállal, aki ezt megszerzi, hiszen onnantól nemzetközi keresésekre is delegálhatják. Elengedhetetlen, hogy olyan természeti katasztrófák helyszínére, mint amilyen például a horvátországi földrengés volt, valóban felkészült párosok érkezzenek. Ha a kutya nem jelez, a vezetőjének kell kimondani, hogy jöhet a dózer, mert senki sincs beszorulva a romok alatt. Az MRT teljesítése éppen ezért rendkívül kemény feladat, 25-26 párosból általában csak 3-4-nek sikerül. A kutyákat és vezetőiket 36 órán keresztül vizsgáztatják, amely során éjjeli és nappali kereséseken kell részt venniük. Lukács Péter és Cooper Dániában szerezték meg a romkereső MRT-t 2017-ben, miután egy évvel korábban drámai okból diszkvalifikálták őket. – Cooper megsérült az első alkalommal, és bár sikerült teljesíteni a követelményeket, végül kizártak minket, mert nem használta a bal hátsó lábát – árulta el.

Barta Edina és Brut játszanak | Fotó: Kiss Annamarie

Brut teljesen újat hozott

Az egyesület mindössze három éve foglalkozik elhunytak keresésével. Tevékenységi körük egy véletlennek köszönhetően bővült. Lukács Péter felesége, Barta Edina oldalán dolgozik a család ifjabbik négylábúja, Brut, aki egy gyakorlat alkalmával váratlanul bejelzett egy addig ismeretlen szagra. – Elrejtettünk neki egy élő személyt a katasztrófavédelem hajdúszoboszlói bázisán. Miután megtalálta az embert, megkapta a labdát és elindult visszafelé. Ám egyszer csak egy gyors levegőbe szimatolást követően kaparni kezdett és végül hozott egy csövet. Tudtam, hogy előttünk egy másik csapat a halottkeresést gyakorolta a terepen. A kutyák háromféleképpen reagálnak a bomló tetem szagára: szeretik, félnek tőle, vagy egyszerűen közömbösek. Cooper korábban közömbösnek mutatkozott, de Brut miatt dacból ő is felvette a repertoárjába – taglalta.

Cooper azóta több alkalommal jelzett holttestet éles bevetésen. – Amikor élő személyt találnak, felspannolt állapotban ugatni kezdenek a szagforrás felé. Ilyenkor a megtalált embertől kapják a labdát (legalábbis azt hiszik, mert a vezető a lábuk között eléjük gurítja). Ha elhunytra bukkannak, másfajta viselkedést mutatnak. – Fontos, hogy különböző módon jelezzenek, hiszen mentések alkalmával priorizálnunk kell. Az élő személy megmentése és az elhunyt végtisztessége egyaránt fontos, de az előbbi időrendben természetesen előre sorolandó. A bomló holttest szaga biológiai reakciót vált ki a kutyákból, nyáladzanak, nyalják a szájuk szélét, borzolják a szőrüket és elkezdik rázni magukat. Amikor megtalálják a tetemet, hátat fordítva lefekszenek és felénk ugatnak.

Brut a család legifjabb tagja | Fotó: Kiss Annamarie

A kutyáé a dicsőség

Lukács Péter végül arról is szót ejtett, hogy milyen arányban oszlik meg a munka kutya és kutyavezető között. – Lehoczki Laci bácsitól, a miskolci Spider Mentőcsoport vezetőjétől rengeteget tanultam, ezúton is köszönöm neki. Ő mondta egyszer, hogy a kutyavezető végzi a munka 80 százalékát, hiszen neki kell eldönteni, hol és hogyan valósuljon meg a keresés. A kutya csak 20 százalékban vesz részt, de minden esetben ő aratja le a babérokat. Egyébként együttműködési megállapodást kötöttünk a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal és a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitánysággal is. Az előbb említett hivatalos szervtől a kutyáink kiképzéséhez is sok támogatást kapunk, hiszen igénybe tudjuk venni a hajdúszoboszlói rombázist. Az eltűnt személyek keresése kapcsán pedig a kutyás rendőröknek tartozunk hálával. A közös munkák és tréningek során rengeteg tapasztalatot szereztünk – zárta gondolatait.

Vadász-Tari Nóra

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/mi-oda-megyunk-ahonnan-mas-menekul-4982197/

https://haon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/megeri-a-halas-mosolyokert-mondja-a-konyari-specialis-mentok-kituntetettje-5227651/

Borítókép: Lukács Péter és Cooper tartottak egy kis bemutatót

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában