nem semmi történet

2021.03.05. 09:48

Titkos ügynök, fedett akció, lőfegyver, rengeteg pénz – ez nem filmforgatás!

A Debreceni Járásbíróság 2021. március 4-én hirdetett határozatot annak a vádlottnak az ügyében, aki azt a látszatot keltette, hogy ő egy magas beosztású titkos ügynök, és a meséjével tévedésbe ejtett több sértettet, akiknek a pénzét a saját megélhetésére költötte.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Az elsőfokú bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat 6 rendbeli csalás bűntettében, 1 rendbeli csalás vétségében, zaklatás vétségében, valamint lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntettében, ezért őt halmazati büntetésül 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá közel 1,8 millió forint értékben vagyonelkobzást rendelt el – írja a Debreceni Törvényszék. A bíróság a lefoglalt lőfegyvert és lőszereket elkobozta. Négy sértett vonatkozásában a járásbíróság a polgári jogi igénynek is helyt adott.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a férfi magas beosztású titkos ügynök látszatát keltve, különböző valótlan okra hivatkozással nagyobb pénzösszegeket csalt ki a sértettektől úgy, hogy 2014-től kezdődően 2017 őszéig fia ismeretségi körét felhasználva tehetősebb emberek közelébe férkőzött.

Az ismerkedések során a férfi minden esetben magas rangú titkos ügynöknek, volt olyan, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Őrség (FRONTEX) vezetőjének adta ki magát, és rendszeresen hivatkozott széles körű kapcsolatrendszerére. A vádlott azt állította az ismerőseinek, hogy a későbbiekben, ha bármiben tud, akkor segít, mozgósítja a kapcsolatait. A vádlottnak rendszeresen átadott nagyobb összegű pénzekkel igazából a megélhetését finanszírozták a megtévesztett és megkárosított sértettek, akiktől több alkalommal kért kölcsön nagyobb összegű készpénzt.

A férfi legtöbbször azt állította, hogy az édesapja és édesanyja külföldi gyógykezelésére, műtétre kell a pénz, majd édesapja halálát követően a temetési költségek megelőlegezését és a szülei által ráhagyott ingatlan adásvétele kapcsán felmerült költségek megelőlegezésének szükségességét jelölte meg.

Az egyik sértett esetében a bizalmi viszonyt úgy is erősítette a vádlott, hogy a gyanútlan férfit magával vitte egy „általa irányított fedett akcióba”, így meggyőződhetett az állítása valódiságáról.

A bizalmi viszony folytán a sértettek fizettek a vádlottnak, egyesek több alkalommal is nagyobb összegű kölcsönt nyújtottak a férfinak. A vádlott hat sértettnek, összesen több mint 26 millió forint kárt okozott, amely nem térült meg, szándékában sem állt a pénzek visszafizetése.

A vádlott 2017-ben a fiától is kért kölcsön különböző pénzösszegeket, amit egy idő után a fiú már nem teljesített. Ezért 2017 augusztusa és novembere között a vádlott saját fiát mobiltelefonon rendszeresen zaklatta, közel százhetvenszer hívta fel azért, hogy pénzt adjon neki. A férfi az apja ellen zaklatás vétsége vonatkozásában magánindítványt terjesztett elő.

G. S. 2017. november 21-ei elfogását követően megtartott házkutatás során a rendőrök az általa bérelt lakásban, egy beépített szekrény tetején lévő nyílásban engedély nélkül tartott lőfegyvert és 16 darab lőszert találtak és foglaltak le. Dr. Sal Ildikó bíró az ítélet indokolása során enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott büntetett előéletű és a részben folytatólagos elkövetést.

A bíróság döntése nem jogerős, az ügyész az ítéltet tudomásul vette, míg a vádlott és védője felmentésért fellebbezett. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában