Álmatlan, de sikeres napok

2021.03.03. 08:16

Megtalálták az eltűnt kislányt a konyári speciális mentők

Az édesanya kétségbeesetten kereste meg a konyári mentőegyesületet azzal, hogy három napja nem látta gyermekét.

Fotó: HSKME

Az elmúlt héten 12 riasztást kapott a Hajdú Speciális Kutató-Mentő Egyesület, az önkénteseknek így főállásuk és a bevetések mellett nem sok idejük jutott az alvásra.

– A hét elején még nem sejtettük, milyen sűrű és mozgalmas időszak elé nézünk – kezdte beszámolóját Barta Edina, a mentőegyesület tagja. – A riasztások sora egy február 22-i cicamentéssel kezdődött: a sérült kisállat felszaladt egy fára a Vágóhíd utcán, lejönni azonban már nem tudott. A csapat három tagja a helyszínre sietett és leszedte a macskát.

Cicamentés a Vágóhíd utcán | Fotó: HSKME

Aznap késő este egy édesanya keresett meg minket. Kétségbeesetten kérte, hogy segítsük megtalálni a lányát, akinek akkor már három napja nyoma veszett. Felkerestük az otthonában a bejelentőt, ahol információt gyűjtöttünk a kislányról, majd azok alapján, amit megtudtunk, elindultunk megkeresni az eltűnt gyereket. Elsőre annyit sikerült kiderítenünk, hogy merre tartózkodott péntektől vasárnapig, onnan azonban ismét nyomát vesztettük. Rengeteg bizonytalan információmorzsát kaptunk, nehéz volt kihámozni belőlük, hova távozhatott vasárnap délelőtt a már ismert korábbi tartózkodási helyéről. Késő estig gyűjtöttük és ellenőriztük az adatokat. A hosszúra nyúlt keresés után hazamentünk, hogy másnap folytatjuk a kutatást – avatott be a hét eleji eseményekbe.

Nincs megállás

Pihenni azonban ekkor sem volt lehetőségük, hiszen alig tették le a lantot, nem sokkal éjfél után már érkezett a következő riasztás, így elindultak Derecskére tüzet oltani. Hajnali 3 órakor érkezett vissza a csapat az állomáshelyre, egy rövid „áramszünet” után pedig ismét az eltűnt lány nyomába eredtek. A szálak ekkor Hajdúböszörménybe vezették őket, ahol a helyi rendőrségtől és önkormányzattól is kaptak segítséget. Mint kiderült, Bodaszőlőn látni vélték a kislányt, de a megadott személynél végül nem találták. A keresést február 24-én ismét fel kellett függeszteniük egy hosszúpályi tűzeset miatt. A lángok megfékezése után elcsigázottan értek haza, másnap pedig megismételte magát a történelem: reggel megint Debrecenbe siettek cicát menteni, ezúttal a Liszt Ferenc utcára. – A mentést követően az állatot átadtuk a gazdájának, az ott tartózkodó szemlélőktől pedig tapsot kaptunk – mesélte elégedetten.

Cicamentés a Liszt Ferenc utcán | Fotó: HSKME

– Ezután újra felvettük a fonalat a keresés ügyében, és az elmúlt napokban összegyűjtött információk alapján végül február 25-én késő délután sikerült rábukkannunk a kislányra. Mivel magánházban tartózkodott, értesítettük az édesanyját és a rendőrséget, az egyenruhások kiérkezéséig pedig biztosítottuk a helyszínt. Három nap intenzív keresést követően előkerült a közel egy hete eltűnt gyermek, ami nagy megkönnyebbülést jelentett a szülőnek és nekünk is. Számunkra igazán különleges esetnek számít, hiszen eddig kutyákkal kerestük az eltűnt személyeket. Remek példa volt arra, hogy egészen más keresési metodikával is sikeresek tudunk lenni – hangsúlyozta Barta Edina.

A tűzoltókkal karöltve dolgoztak | Fotó: HSKME

Hétvégén sem dőlhettek hátra, február 27-én, szombaton újabb riasztásra ébredtek. Hosszúpályiba kellett vonulniuk egy korábban leégett házhoz, amelynek szabadon álló kéményei billegni kezdtek az erős szélben, veszélyeztetve a szomszédokat. A létavértesi tűzoltókkal karöltve műszaki mentés keretein belül két kéményt is ledöntöttek. Az esti órákban ismét tűz ütött ki Hosszúpályi területén, majd később a Hajdú-Bihar Megyei rendőr-főkapitányságtól kaptak jelzést, miszerint eltűnt egy személy, méghozzá öngyilkossági szándékkal. – Két órányi kutatás után az illető végül önszántából hazament, de mivel felmerült a gyanú, hogy begyógyszerezte magát, indokolt volt az elsődleges egészségügyi ellátása a mentők kiérkezéséig, melyet a csapatunk tagjai meg is kezdtek – folytatta a HSKME munkatársa, majd hozzátette, vasárnap két tűzesettel fáradtan, de sikerélményekben gazdagon zárták a szokatlanul kemény hetet.

– Köszönjük a csapattagok, valamint a hivatásos tűzoltók és a rendőrség munkáját, hogy vállvetve, egymás munkáját segítve megoldottuk a vészhelyzeteket – zárta szavait.

VTN

Figyeljünk önmagunkra és a környezetünkben élőkre! Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/mi-oda-megyunk-ahonnan-mas-menekul-4982197/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában