A rendőrség tanácsai

2021.03.05. 09:13

Csalók lovagolják meg a koronajárványt, ne dőljenek be nekik!

A csalók minden lehetőséget megragadnak és leginkább az idős, egyedül élő emberekre fókuszálnak.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Beszélgessünk rokonainkkal a veszélyekről! – tanácsolja közleményében a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság. Világszerte tapasztalható, hogy a koronavírus-járvány miatt megjelentek az olyan ál értékesítők, akik weboldalakon, közösségi oldalakon, e-mail címeken és telefonon keresztül kínálnak egészségügyi eszközöket, és újonnan már a vakcinával történő oltásra is ajánlkoznak, vagy erre hivatkozva személyes adatokat próbálnak kicsalni – írják.

A csalók klinikai, kórházi dolgozóknak, háziorvosnak, vagy önkormányzati dolgozónak adják ki magukat, és személyesen, vagy telefonon keresztül igyekeznek megtéveszteni az idős embereket az oltásra hivatkozással. Előfordulhat, hogy személyesen keresik meg az idős embereket, ekkor egészségügyi dolgozók által viselt fehér ruhában jelennek meg. Adategyeztetést végeznek, személyes- és bankkártyaadatokat kérnek el annak érdekében, hogy az általuk hivatkozott szervezet nevében (pl.: önkormányzat) a járvány miatt támogatást tudjanak átutalni a felhívott részére, egyben – látszólag – a védőoltásra is regisztrálnak.

Személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek. Ha ezek illetéktelen személyek számára hozzáférhetővé válnak, az jelentős anyagi károkat okozhat – figyelmeztetnek.

Tanácsok

 • Járjon utána, hogy valóban a hivatkozott szervezet, vagy hivatal kereste meg! Tegye le a telefont, majd hívja fel a telefonáló által megjelölt intézményt! Tegyen fel ellenőrző kérdéseket, pl. érdeklődjön a hivatkozott szervezet központi elérhetőségéről, a hívó nevéről és beosztásáról!
 • Legyen gyanús, ha pénzátutalásról esik szó, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolításában segítenek!
 • Bankkártyaadataikat semmilyen körülmények között ne adják meg ismeretleneknek sem telefonon, sem személyesen!
 • Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljenek magánügyeikről, mert visszaélhetnek az információkkal!
 • Ne adja meg személyes adatait ismeretleneknek!
 • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!
 • A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával lehetőleg senki se dőljön be a csalóknak. Minél többen beszélgetnek erről idős rokonaikkal, ismerőseikkel, annál kisebb eséllyel csaphatják be őket – hangsúlyozza hivatalos oldalán a rendőrség.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában