életfogytiglant kaphat

2021.01.28. 08:32

Alaptalan féltékenység: a vád szerint brutális módon végzett a feleségével egy férfi

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség tettarányos büntetést indítványoz.

A Debreceni Törvényszék nem jogerős ítéletével a vádlottat különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és kapcsolati erőszak miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A szabadságvesztésből legkorábban 30 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra – írja közleményében a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség.

A vádlott a több mint 30 éve vele élő házastársát az utóbbi években már rendszeresen sanyargatta. Az érzelmileg, indulatilag egyaránt labilis elkövető erőszakoskodását a feleségével szembeni igen erős, de egyébként alaptalan féltékenység táplálta. Az évek során több esetben szidalmazta, megöléssel fenyegette feleségét és a verbális támadáson túl folyamatos fizikai bántalmazásnak is kitette. A büntetőbíróság a felesége sérelmére elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt másfél évvel korábban már végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte. A hatósági beavatkozás azonban nem bizonyult hatékonynak, hiszen a próbaidő eredménytelenül telt el.

2018 májusában szintén egy féltékenység miatt kialakult vita során a bántalmazástól egyik éppen otthon tartózkodó fia védte meg a sértettet, aki a közelben lakó másik fiához menekült segítségért.

A felbőszült férfi azonban követte az asszonyt. Az utcán elébe álló fiára egy kb. 35 centiméter hosszúságú tőrkéssel támadott, hasa irányába szúrt, miközben kiabálva megöléssel fenyegette. A sértett kitért a szúrás elől, majd a segítségére siető testvérével sikerült lefegyverezni apjukat, aki továbbra is elszántan hangoztatta ölési szándékát.

2018. október 8-án a vádlott végül megölte a feleségét. Jelentéktelen sérelem említéséből indult közöttük a veszekedés, amelynek során – önvédelemből – előbb az asszony ragadott kést, röviddel ezután azonban a vádlott szurkálta meg az akkor már teljesen védtelen áldozatot. A sértett könyörgése ellenére emberi mivoltából kivetkőzve, feleségét női mivoltában is megalázva, több tucatszor sújtott le a 20 centiméter hosszúságú pengével. A brutális bántalmazás következtében a sértett néhány percen belül elvérzett és a helyszínen elhalálozott. A vádlott ezután öngyilkossági szándékkal a késsel magát is megszúrta.

A vádlott és védője a kiszabott büntetés enyhítése végett élt fellebbezéssel. A vádhatóság képviselője az ügydöntő határozatot tudomásul vette.

A vádlott személyiségzavara a kóros elmeállapot szintjét nem éri el. A bűntettek motívuma – az éveken át húzódó alaptalan féltékenység – bizalmatlan, sértődékeny és önző természetéből fakadt. Cselekményei következményének felismerésében és az annak megfelelő magatartás tanúsításában nem volt korlátozott. A számos súlyosító körülmény miatt a törvénytisztelő emberek közösségéből tartós kirekesztése indokolt, ezért a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a védelmi fellebbezésekkel szemben a törvényszék ítéletének helybehagyását indítványozta.

A büntetőügyet másodfokon a Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában