segítség a hősöknek

2020.06.16. 12:59

Megyei tűzoltó egyesületek kapnak támogatást

Szertárépítésre és védőfelszerelésekre is fordítják az elnyert összeget.

Fotó: Napló-archív

Hajdú-Bihar megyében az önkéntes tűzoltó egyesületek részére kiírt pályázatot idén is 19 szervezet pályázta meg, csakúgy, mint tavaly. Mindegyikük részesült a támogatásban, aminek segítségével különböző felszerelésekhez juthattak. A jelentkezés folyamán az önkéntes tűzoltó egyesület az együttműködési megállapodásba foglalt kategória szerint pályázhatott. Az első kategóriás parancsnokságok nettó 1 millió 100 ezer, a második 700 ezer, míg a hagyományőrző, de nem beavatkozó tűzoltó egyesületek 250 ezer forintot kaphattak. – A feltételeket teljesítő egyesületeknek meg kellett jelölni, hogy mire szeretnék fordítani a megnyert összeget, ezek között szerepelt működési költségek fedezése, eszközök beszerzése, továbbképzési tanfolyamokon való részvétel, alkalmassági vizsgálatok, felújítások, szertárépítés és védőfelszerelések vásárlása is – nyilatkozta Papp Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Naplónak. – A technikai fejlődés miatt azonban, minden évben fel tudják használni az újabbnál újabb eszközökre a támogatást – fűzte hozzá.

Pozitív tapasztalatok

A pályázati feltételt illetően az önkéntes egyesületeknek együttműködési megállapodást kellett kötni a saját tevékenységi területükhöz tartozó hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal. – Baj esetén a településekhez tartozó önkénteseket is riasztják, akik a hivatásos tűzoltók mellett egy-egy esetnél oltási és műszaki mentési feladatokat is elláthatnak – mondta a szóvivő. – A pályázat benyújtásakor – mivel a korábbi elbírálásokat illetően az eddigi tapasztalok is pozitívak voltak – számítottak idén is erre az összegre az önkéntesek – tette hozzá Papp Kunkli Nóra.

Önálló beavatkozás

Hajdú- Bihar megyében egyelőre az önálló beavatkozás jogával egyetlen önkéntes tűzoltó egyesület élhet, mégpedig a kabai önkéntesek. – Sok szakmai továbbképzéssel, közös gyakorlatokkal és az önkéntesek körében végzet toborzással azt reméljük, hogy más települések önkéntesei is hamarosan önállóan is helyt fognak állni egy-egy műszaki mentés vagy tűzoltás során – zárta gondolatait a szóvivő.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában