Akik segítenek a bajban

2020.05.12. 11:37

Támogatásban részesül megyénk hat önkéntes mentőszervezete

A központi költségvetésből kapnak hozzájárulást technikai eszközeik, valamint működési költségek finanszírozására, továbbá védőruházatra és oktatásra.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Idén országosan száztizenöt önkéntes mentőszervezet jut pályázati támogatáshoz központi forrásból – számolt be a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapja. Az erre vonatkozó döntést május 8-án hagyta jóvá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

Az önkéntes mentőcsoportok megalakítását és működésükhöz szükséges szervezett keretek megteremtését nyolc évvel ezelőtt kezdeményezte a katasztrófavédelem. A központi, majd a területi rendeltetésű mentőszervezetek megalakítása és minősítése után a járási és települési szintű szervezeteket hívták életre. Ezek a csapatok ma már jól kiegészítik a hivatásos katasztrófavédelem munkáját, képesek hatékonyan, a hivatásosok irányítása mellett működni.

Az önkéntes mentőszervezetek erősítésének elsődleges célja a települések önvédelmi képességének növelése volt. A szervezetek bevonásával nő azoknak a létszáma, akik helyben vállalhatnak szerepet a károk, különös tekintettel a viharkárok felszámolásában és a helyreállítási munkálatokban. Jelenleg országosan több mint húszezer önkéntes áll beavatkozásra készen az emberek biztonsága érdekében.

A mentőszervezetek létszámának növekedésével arányosan a beavatkozások száma is emelkedett. A beavatkozásokhoz azonban nemcsak elhivatottságra és szakmai tudásra, hanem megfelelő felszereltségre, a kor kihívásainak megfelelő technikai eszközökre is szükség van.

A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem 2020-ban is kiírta azt a pályázatot, amely az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó technikai eszközök, működési költségek finanszírozására, védőruházattal való ellátásukra, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből.

Hajdú-Bihar megyében 2020-ban támogatásban részesült:

 • Hortobágy Mentőcsoport, Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász (LEGOTT Mentőcsoport)
 • Hortobágy Mentőcsoport, Kabai Önkéntes Tűzoltó Egyesület
 • Gerrundium Járási Mentőcsoport, Magyar Református Szeretetszolgálat Mentőkutyás, Önkéntes Kutató-Mentőcsoport és Tűzoltó Egyesület
 • Kálló Járási Mentőcsoport, Hajdú Speciális Kutató-Mentő Egyesület
 • Hajdúnánás Járási Mentőcsoport, Hajdúnánási Polgárőr Egyesület
 • Herpály Járási Mentőcsoport, Bakonszegi Polgárőr Egyesület
 • Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában