eltűnt gyermekek világnapja

2020.05.25. 07:30

Oka van annak, ha a gyermek elmegy otthonról

Hajdú-Bihar megyében 2019-ben 2807 gyermek tűnt el: 109 családjából, 2698 lakásotthonból.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Minden évben május 25-én tartják az eltűnt gyermekek világnapját az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és társaira emlékezve. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az eltűnt, illetve bántalmazott gyerekek ügyében a megelőzés fontosságára. Tudnunk kell, mi az oka annak, ha családunkban, környezetünkben eltűnik valaki, mi lehetett a háttérben, és hogy mit tehetünk a megtalálása érdekében, hiszen ezek a gyerekek nem ok nélkül mennek el.

Magyarországon minden évben több ezer gyermek eltűnését jelentik be. Hajdú-Bihar megyében 2019. évben több mint 2500 esetben indult eljárás gyermek- és fiatalkorú eltűnése miatt. A tavalyi évben 2807 gyermek tűnt el: 109 családjából, 2698 lakásotthonból.

– Ez nem több, mint 2500 külön kiskorú eltűnését jelenti. A lakásotthonokban van 50-60 olyan notórius szökő, aki egy évben akár többször is elszökik. Ez azt eredményezi, hogy egy embert akár egy évben ötször, tízszer, extrém esetben akár hússzor is körözni kell, hiszen akárhányszor eltűnik, annyi körözési eljárást generál. Ennek a több mint 2500 Hajdú-Bihar megyei eltűnésnek a 95 százalékát a lakásotthonokból történő eltűnések adják, a maradék öt százalékban beszélhetünk családból történő eltűnésről – ismertette a megyei adatokat Juhász Zoltán rendőr alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

Nincs várakozás

Az eltűnt gyermekek keresése körözési eljárás keretében történik, amit 90 napon belül le kell zárni, de ez nem azt jelenti, hogy a hatóság nem keresi tovább az eltűntet, hiszen az eltűntek adatai 20 évig folyamatosan benne vannak a keresettek körében.

– A lakásotthonokból történő szökés esetén nincsen várakozás. Az intézmény vezetésének abban az esetben, ha adott időpontra nem érkezik vissza a gyermek, akkor tájékoztatnia kell a rendőrséget. A rendőrségnek 24 órája van arra, hogy előzetes tájékozódás után – megnézik barátokat, ismerősöket, családot – a körözést elrendelje, ezáltal ha az utcán igazoltatják, rendőri ellenőrzésbe ütközik, akkor fennakad ezen a rostán – részletezte Juhász Zoltán.

Könnyen prostituálódhatnak

A gyermekotthonból eltűnt gyermekek rendszeresen szöknek haza a családjaikhoz, vagy rokonokhoz, akik sok esetben megnehezítik a hatóság munkáját, mivel bújtatják a megszökött gyereket. Rosszabb esetben céltalanul csavarognak „sorstársaikkal”, barátnak hitt kortársaikkal, vagy olyan felnőttel, aki kihasználja ezeknek a gyerekeknek a sebezhetőségét. Ez nagy veszélyt rejt magában, mivel sokkal könnyebben válhatnak gyermekprostitúció vagy más bűncselekmény áldozatává, esetleg elkövetőjévé.

„Amikor a gyerekek kivonják magukat az állami gondoskodás jogintézménye alól, akkor nincs pénzük, valamiből meg kell élniük. Nagy a veszélye annak, hogy olyan társaságba kerülnek, ahol nincs más választásuk, minthogy bűncselekményeket, szabálysértéseket kövessenek el: lopást, rablást, a lányoknál előfordul, hogy az utcán keresik a kenyerüket”

– tudatta az alezredes.

Hamar előkerülnek

Hajdú-Bihar megyében több lakásotthon is található, ez eredményezi azt, hogy országos viszonylatban csak Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében több, vagy hasonló az esetek száma.

– A régi, zárt intézmények többsége már megszűnt, helyüket átvették a lakásotthonok, ezek nem zárt intézmények, innen iskolába járnak a gyerekek, kimehetnek, szabadon járhatnak-kelhetnek. De vannak szabályok, magatartási korlátok, házirend, sokszor éppen ezek miatt döntenek a „szökés” mellett. Ezek a lakásotthonok 10-12 fő befogadására alkalmas intézmények, ahol egy-két nevelő gondoskodik a gyerekeknek az ellátásáról. A családból történő eltűnéseknél legtöbbször a szülők tiltó magatartása, vagy a családon belüli erőszak van a szökések hátterében. A gyerek például nem viseli jól a korlátozásokat, vagy a szülők válása érinti érzékenyen, esetleg egy rosszul sikerült bizonyítvány is összefüggésbe hozható az eltűnésekkel. Ezek az emberek nem eltűnnek, hanem tulajdonképpen elcsatangolnak. Az esetek 99 százalékában ezek a gyerekek előkerülnek, sőt többségük magától visszamegy, miután kiszórakozta magát, a másik részét pedig a rendőrség találja meg – tudatta az osztályvezető.

Könnyebb megelőzni

– Az eltűnt gyermekek világnapja érzékenyítése a társadalomnak, felhívjuk a figyelmet arra, hogy igenis reális veszélye van annak, hogy a gyerekek eltűnnek otthonról. Hogyan lehet ezt megelőzni? Beszélgessünk velük, figyeljünk a problémáikra.

„Annak oka van, hogy a gyerek elmegy otthonról, könnyebb ezt megelőzni, hiszen ha már megtörténik, utána beindul egy állami gépezet, keresni kell, előfordulhat olyan is, hogy valaki az eltűnése alatt súlyos bűncselekmény áldozatává válik, vagy – nagyon ritkán – önkezűleg vet véget az életének”

– beszélt a világnap jelentőségéről Juhász Zoltán.

Ha eltűnik a gyermeke, segítségért fordulhat a 116-000-ás ingyenesen hívható telefonszámon a Kék-Vonal Alapítvány munkatársaihoz. A Kék Vonal Eltűnt Gyerekek Segélyvonala 2008 júniusától várja a 116-000-s telefonszámon az eltűnt, szökésben lévő vagy szökést fontolgató gyerekek és az értük aggódó felnőttek hívásait. Vállalják az eltűnt gyerek és gondozói közötti közvetítést, segítik a gyerek biztonságos helyre juttatását.

Kiss Dóra

Az eltűnések lehetséges okai:

  • kisebb gyerekeknél előfordulhat, hogy belemerül a játékba, és elkóborol
  • kalandvágy
  • „plázázás”
  • veszekedés szülőkkel/nevelőszülőkkel/nevelővel
  • félelem pl.: bizonyítványosztást követően nem mer hazamenni
  • családon belüli erőszak, bántalmazás, elhanyagolás
  • gyermekotthonokban élőknél az intézeti körülmények
  • bűncselekmény áldozatává válnak (emberrablás, emberkereskedelem, szexuális ragadozók áldozatai lesznek, emberölés)
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában