Helyzetjelentés

2020.03.17. 17:30

Van elég rendőr a megyében?

Az utánpótlás biztosítása érdekében a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság toborzó csoportot működtet.

Fotó: illusztráció, Matey István

Ismeretségi körben egyre gyakrabban hallani arról, hogy a rendőr ismerősök a leszerelés mellett döntenek, s inkább már területen tevékenykednek tovább. Felmerül a kérdés, van-e elég egyenruhás a megyében.

„A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság hivatásos állományának feltöltöttsége 95,38%, amely tartalmazza a ténylegesen szolgálatba vezényelhetőket, valamint a visszafoglalkoztatási kötelezettséggel érintett és a rendelkezési állományba helyezetteket”

– osztotta meg a Naplóval a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, ahol összesen 87 betöltetlen hivatásos státusz van a 2020. március elsejei adataik alapján.

Lefedik a településeket

A rendőrség tájékoztatásából kiderül, a kisebb településeken sincs jelenleg probléma, ebben nagy szerepe van a körzeti megbízottaknak.

– A közrend és közbiztonság védelmével összefüggő feladatokat a járőri állomány mellett a körzeti megbízotti szolgálat is ellátja. Ez a szolgálati forma is biztosítja a településeken – így a kisebbeken is – a rendőri jelenlétet, a rendőrség hatáskörébe tartozó bűnmegelőzési, bűnüldözési és rendészeti feladatok folyamatos ellátását. A rendőri feladatok összehangolásával, az egymással határos körzeti megbízotti körzetekben szolgálatot teljesítő körzeti megbízottak csoportokban hajtják végre feladataikat, így a szolgálatszervezésnek köszönhetően lefedik a megyei rendőr-főkapitányság illetékességi területén lévő valamennyi települést.

A Napló értesülései szerint Nádudvaron bezár a rendőrőrs a folyamatos leszerelések miatt. A tovább feladatellátással kapcsolatban az alábbi választ kaptunk: – A kérdéssel érintett Nádudvari Rendőrőrs a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság illetékességébe tartozik. A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság hivatásos állományának feltöltöttsége 89,16%, amely tartalmazza a ténylegesen szolgálatba vezényelhetőket, valamint a rendelkezési állományba helyezetteket. A jelenlegi létszáma biztosítja a szakmai feladatok folyamatos és rendeltetésszerű ellátását – tájékoztatott a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.

Toborzócsoportok

A rendőri hivatás népszerűsítése és az utánpótlás biztosítása érdekében a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság toborzócsoportot működtet. A toborzás elsődleges célcsoportja belügyi rendészeti pályaorientációs képzésben részt vevő tanulók, de megszólítanak más középfokú oktatási intézmények tanulóit, illetve a legalább középfokú végzettséggel rendelkező érdeklődőket is. Pályaválasztási előadásokon, rendezvényeken ismertetik a rendészeti életpálya előnyeit, az előmenetel rendszerét és a hozzá kapcsolódó juttatásokat, valamint bemutatják a hivatásos jogviszony, mint különleges közszolgálati jogviszony jellemzőit.

KD

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában