költségvetési csalás

2020.03.05. 19:25

„Személyes használatában”

A volt álmosdi polgármester védő kirendelését indítványozta, így őt majd később hallgatja meg a bíróság.

Fotó: Napló-archívum

Előkészítő ülést tartott szerdán a Debreceni Járásbíróság a volt álmosdi polgármester és az egykori jegyző ügyében, akikkel szemben folytatólagosan elkövetett nagyobb vagyoni hátrányt okozó, költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

Az ülésen az elsőrendű vádlott, a volt polgármester védő kirendelését indítványozta, így őt majd később hallgatják meg. A bíró engedélyével a tárgyalóteremből távozott.

Ezután a másodrendű vádlott beismerő nyilatkozatot tett, de nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, így az ügyet a bíró tárgyalásra tűzte – tudtuk meg Dobó Dénestől, a Debreceni Törvényszék szóvivőjétől.

A vádirat szerint 2014. és 2015. évben a polgármester K. I. utasította az önkormányzat hivatalának egyik dolgozóját, hogy készpénzfelvételi utalványt állítson ki a részére. Ennek birtokában a vádlott az önkormányzati bankszámláról a rajta szereplő összeget a pénzintézetben felvette, azt azonban a házipénztárba már elmulasztotta befizetni, az kizárólag csak „papíron” bevételezte, majd vásárlás előleg címén kiadásként könyvelte le. K. I. 2015-ben az előleggel többszöri felszólítást követően csak 2016 januárjában számolt el, és olyan rendezvényekhez kapcsolódó számlákat, promóciós anyagokat csatolt be, amelyeket valójában Álmosdon meg sem rendeztek. Ugyanez volt a helyzet a 2012. évi, a 2013. évi és a 2014. évi rendezvényszámlákkal és okiratokkal kapcsolatban – állítja a vád.

Egy másik vádpont szerint K. I. kezdeményezésére 2015. december 21-én a másodrendű vádlott (aki 2015. július 1-jétől volt Álmosd község főállású jegyzője) utasította a hivatal kifizetést ellátó köztisztviselőjét, hogy polgármesteri jutalom címén az elsőrendű vádlott részére bruttó 448 726 forintot fizessen ki. A kifizetés jogszerűtlen volt, a másodrendű Cs. L.-nek sem jogszabályi, sem belső szabályzati felhatalmazása nem volt, hogy ilyen utasítást adjon.

A vádiratban az is szerepel, hogy az elsőrendű vádlott 2015-ben a képviselő-testület, illetve az önkormányzat előzetes vagy akár utólagos jóváhagyása nélkül több háztartási eszközt, köztük egy konyhai robotgépet, gőzölős vasalót, továbbá egy LCD televíziót, egy Blu-Ray lejátszót és még egy forróvíz-tárolót is vett önkormányzati pénzen. A csaknem 370 000 forint értékű tárgyi eszközöket be sem mutatta, azok leltárba vétele kizárólag a számlák alapján történt, a nyilvántartásuk lapjának megjegyzés rovatában csak annyi szerepelt, hogy a polgármester személyes használatában.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában