koronavírus

2020.03.19. 12:07

A rácsok mögött is óvatosak

A koronavírus-helyzet a büntetés-végrehajtási intézeteket is érinti.

Fotó: illusztráció, Shutterstock

Az elmúlt napok történései országszerte drasztikus intézkedésekre késztették a városvezetőket. Kulturális központok, közintézmények, irodák, magánvállalatok zártak be ideiglenesen vagy vonultak önkéntesen karanténba. Szakemberek szerint az elkerülhetetlen home office nagy mértékben javíthatja az esélyeket a koronavírus-fertőzés megelőzésében. De mi a helyzet a börtönökkel, ahol kis területen sok az összezárt rab, a vírus pedig bekerülve könnyen térdre kényszerítheti a teljes büntetés-végrehajtási intézetet? Hiszen az ott lakók – büntetésüket töltve – ki nem jöhetnek, sőt új rabok is kerülnek be időközben melléjük.

Nincs több eltáv

Az operatív törzs döntése alapján a büntetés-végrehajtási intézetek átmenetileg felfüggesztették az ideiglenes intézetelhagyások (kimaradás, eltávozás) engedélyezését a fogvatartottak számára. Beleértve azokat az engedélyeket is, amik már a vírushelyzet előtt kiadtak. Céljuk ezzel meggátolni, hogy – egy esetleges külső látogatást követően – a fogvatartottak behozzák a vírust, és megfertőzzék társaikat, valamint az ott dolgozókat – olvasható a büntetés-végrehajtás honlapján.

Nőhet az izoláltság

Az intézkedések értelmében az eddigiekhez hasonlóan a fogvatartottak látogatása engedélyezett, azonban a fizikális érintkezés nem lehetséges számukra, a megelőzés érdekében.

Továbbá kiemelt figyelmet kapnak azok a rabok, akiknek külföldi hozzátartozói vannak. Egyszerre legfeljebb két kapcsolattartót lehet fogadni, és javasolt a hatvan év vagy afeletti, valamint a gyermek és beteg, legyengült szervezetű hozzátartozók látogatásának kerülése. A személyes kapcsolattartás kiváltására telefon és Skype-lehetőség is rendelkezésre áll. A külső, egyházi, civil személyek, valamint tanárok pedig ideiglenesen felfüggesztik intézetben végzett munkájukat – írja a közlemény.

Juhász Béla mentálhigiénés szakember szerint a jelenlegi bezártság még a hétköznapi családok esetében is komoly problémákat hoz felszínre, hiszen a meg nem oldott, át nem beszélt, ki nem mondott problémák jelen vannak. Erre nekik, szakembereknek is fel kellett készülni.

– A fogvatartottak esetében a Skype-os, telefonos és plexin keresztül megoldott látogatás a semminél minden bizonnyal több. Azt gondolom, hogy ezek a felületek is segítenek a helyzet kezelésében, az izolálódást oldhatják. Nyilvánvalóan a büntetésüket töltő személyek is féltik a kinti családtagjaikat, szeretnének kompetens információt kapni róluk. Azonban azt is meg kell érteniük, hogy a jelen helyzetben bizonyos korlátozó intézkedéseket meg kell hoznia az intézményeknek is. Ez egy új, más helyzet, amihez mindenkinek alkalmazkodnia kell.

„Ahogy a kinti életben, itt is a türelem a legfontosabb, hiszen minden bizonnyal jóval nagyobb lesz az izolációs frusztráció a mindennapok szintjén”

– osztotta meg a Hajdú-bihari Naplóval a szakember.

Fokozott higiénia

A büntetés-végrehajtás sajtóközleménye szerint a börtönök egészségügyi személyzetét a megfelelő védőeszközökkel és érintésmentes, digitális hőmérőkkel látták el. Valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben folyamatos a felület- és eszközfertőtlenítés, és hatványozottan felhívják a figyelmet a napi többszöri kézmosás, kézfertőtlenítés fontosságára, ami szintén biztosított mind a fogvatartottak, mind az intézetek dolgozói számára.

Vizsgálják az újakat

A büntetésüket kezdők bevonulásukkor egy vizsgálaton esnek át, mely során a koronavírussal összefüggésben – az országos tisztifőorvos által – kiadott eljárásrend alapján a vizsgálat minden esetben kiterjed a testhőmérséklet mérésére és az utazási előzmények kikérdezésére.

Azokat, akiknél felmerülhet a fertőzés gyanúja, azonnal elkülönítik a laborvizsgálatok eredményéig.

Amennyiben a koronavírusra pozitív eredményt kapnak, a fogvatartottat a biztonsági szabályok betartásával, és az intézkedést végrehajtó személyzet egészségügyi védelmének biztosításával kórházba szállítják – áll a közleményben.

PSZ

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában