kék hírek

2019.12.06. 20:06

Bűnösnek találták a két férfit, akik kutyát uszítottak az intézkedő rendőrre

Kaukázusi juhászkutya fegyverezte le a rendőrre uszított stafford terriert – a bíróság börtönbüntetésre ítélt két vádlottat az ügyben.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A Hajdúböszörményi Járásbíróság 2019. december 6-án kihirdetett ítéletében bűnösnek mondta ki azt a két férfit, akik ráuszítottak egy kutyát az intézkedő rendőrre. Az egyenruhásnak egy közelben fekvő kaukázusi juhászkutya segített – tájékoztatott a Debreceni Törvényszék.

Az elsőfokú bíróság az elsőrendű vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, és felbújtóként elkövetett testi sértés bűntett kísérletében, ezért őt 1 év 10 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság bűnösnek mondta ki a másodrendű vádlottat hivatalos személy elleni erőszak bűntettében és testi sértés bűntett kísérletében, ezért őt 1 év 4 hónap börtönbüntetéssel és 2 év közügyektől eltiltással sújtotta.

A harmadrendű vádlottat a bíróság a hivatalos személy elleni erőszak bűntettének vádja alól bizonyítottság hiányában felmentette.

Az ítéleti tényállás szerint az elsőrendű vádlott és a harmadrendű vádlott lánya 2017. július 1-jén délelőtt feldúlt állapotban hívta fel a mentőszolgálatot. Az asszony édesanyjához kért segítséget, mondván, a nő megvágta magát és ömlik belőle a vér. Azt is mondta, hogy siessenek, mert az apja agresszívan viselkedik. Az irányító mentőt küldött a hajdúböszörményi házhoz és értesítette a rendőrséget is. A mentőautó 5 perc múlva kiért, az ápoló azonnal hozzákezdett a harmadrendű vádlott ellátásához. Ekkor jött ki az udvarra a volt férj, az élettársak között heves szóváltás alakult ki. Az elsőrendű vádlott azt állította, hogy az asszony öngyilkos akart lenni, a nő szerint ugyanakkor a férfi vett ki a kezéből egy poharat, amivel aztán ő vágta meg az alkarját. A mentőápoló ekkor közölte az asszonnyal, hogy sérülése miatt kórházba kell szállítaniuk, ő azonban vitába szállt a mentőssel, nem akart kórházba menni. Erre a jelenetre futottak be a rendőrjárőrök, akik bementek az udvarra, hogy segítsenek a mentősöknek. Miután a mentősök körvonalazták a helyzetet, a rendőrszázados próbálta jobb belátásra bírni az asszonyt. Ekkor lépett ki az udvarra újra az elsőrendű vádlott, aki karjaival hadonászott, indulatosan kiabálva, feldúltan közeledett a rendőrökhöz. Sérelmezte, hogy senki nem engedte be őket és hogy az asszonyt nem viszik sehová. A rendőr többször is szólt, hogy hagyjon fel ezzel a viselkedéssel, ne akadályozza a rendőri intézkedést, B.Z. azonban továbbra is fenyegetőzött. Ekkor a járőr közölte vele, hogyha folytatja, előállítják a rendőrkapitányságra, de ez sem használt. A rendőrök meg akarták bilincselni, de a férfi ordítva kért segítséget az udvaron lévő rokonoktól, akik kiabálva keltek a családfő védelmére.

Miután az elsőrendű vádlott belátta, hogy a rendőrök kitartanak a bilincs és az előállítás mellett, a felfokozott hangulatban arra utasította családtagjait, hogy engedjék el a ház kerítéséhez láncolt stafford terrier keveréket. Fia, a másodrendű vádlott ekkor kapcsolódott be az eseményekbe. Előbb csak fenyegette a kutyával a rendőröket, majd eloldotta az ebet és a láncánál tartva 2-3 méterre állt meg előttük. Bár apja közben hagyta magát megbilincselni, közben többször is arra szólította fel a fiát, hogy uszítsa a kutyát a rendőrökre. A másodrendű vádlott a kutyát két hátsó lábára állította, hergelni kezdte, majd kis idő múlva a rendőrök felé lökte a kutyát. A felajzott állat ugrott egyet feléjük, de a támadást váratlan esemény hiúsította meg. Egy addig a közelben fekvő kaukázusi jellegű kutya felugrott, a levegőben elkapta a stafford terriert, majd harcolni kezdett vele. A kutyákat végül a másodrendű vádlott szedte szét, a karján meg is sérült, a mentősöknek a végén őt is el kellett látniuk. Azzal, hogy a felajzott kutyát a vádlott a rendőrökre uszította, fennállt a reális esély arra, hogy a rendőrök 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedjenek.

A bíróság ítélete nem jogerős. Az ügyész három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg az első- és másodrendű vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek. A harmadrendű vádlott a döntést tudomásul vette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában