katasztrófavédelmi gyakorlat

2019.09.12. 19:42

„Lángra kapott” az egyetem

Szituációs gyakorlatot és helyismereti foglalkozást tartottak a tűzoltók.

Fotó: Kiss Annamarie

„Tűz ütött ki” az egyetem főépületében csütörtök délelőtt, melyhez a tűzoltók öt gépjárműfecskendővel, egy vízszállítóval és két magasból mentővel szálltak ki, hogy eloltsák a lángokat. Mint kiderült, szerencsére csak tervezett gyakorlatról volt szó: a lánglovagok ugyanis minden héten tartanak egy helyismereti foglalkozást, mikor nagy befogadóképességű létesítményeket – többek között gyárakat, közintézményeket, csarnokokat – járnak be annak érdekében, hogy helyismeretet szerezzenek.

Képben legyenek

– A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság rendelkezik éves tervvel mind műszaki mentésre, mind tűzoltásra – ismertette Papp-Kunkli Nóra tűzoltó hadnagy, megyei szóvivő. – A helyismereti foglalkozások során a kollégák átbeszélik, hogy egy adott épületben, szinten mennyi fő tartózkodhat, megnézik a kihelyezett porral oltó készülékeket, a tűzcsapokat, meghatározzák, hogy éles mentés során hol helyezkedjenek el a tűzoltóautók. A lényeg az, hogy éles riasztásnál a tűzoltók képben legyenek az épülettel kapcsolatban – árulta el a hadnagy.

Kigyulladt a lift

A bejárások előtt a tűzoltók egyeztettek a biztonságért felelős helyi szakemberekkel, akik tájékoztatták őket, hogy mekkora az épület befogadó képessége, hol tartózkodnak legtöbben az épületben, illetve milyen menekülési útvonalakon hagyhatják el a civilek a helyszínt. A helyismereti foglalkozás után szituációs begyakorló gyakorlat következett, ahol a tűzoltók oltási és mentési feladatot szimuláltak.

– A szituációs begyakorló gyakorlatok egy előre meghatározott terv alapján történnek negyedévente. Ilyen esetekben a parancsnokok kitalálják, hogy mi legyen az aktuális feladat, különböző színű zászlókkal, lámpákkal jelölik majd a helyszíneket, valamint azt, hogy éppen mi zajlik a szimulált gyakorlat alatt – például ahol a jelzések alapján füst van, oda már csak légzőkészülékkel mehetnek be a kollégák is. Az aktuális gyakorlat szerint a liftet üzemeltető villanymotor gyulladt ki a padlástérben. A tűz a tetőszerkezetre is átterjedt, a padlástér és az alatt lévő szint füsttel telítődött, ráadásul a vészhelyzetben egy karbantartó is eltűnt. A tűzoltók feladata, hogy az oltás mellett átnézzék a szinteket, és ha szükséges, szervezzék meg a mentést – mondta el Papp-Kunkli Nóra.

Harminchét méter magasból

Mivel szimulált gyakorlatról volt szó, természetesen most nem ürítették ki az épületet, de a 31 – debreceni, nyíradonyi és hajdúszoboszlói – tűzoltó teljes védőruházatban csinálta végig a gyakorlatot, négy csoportban (három kívülről, egy pedig az egyik lépcsőházon keresztül) kezdték meg az oltást. A „lángra kapott” tetőszerkezetet viszont igazi vízsugárral, egy 37 méter magasba is felérő létrás tűzoltóautó kosarából „oltották”. A gyakorlat végére kiderült, hogy a tűzoltók a balesetben karbantartót is szerencsésen kimentették.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában