Felhőszakadás

2023.06.24. 09:17

Hatvan riasztás tizenkét óra alatt – nehéz éjszakája volt a tűzoltóknak

A péntek éjjeli vihar, a tomboló szél és a nagy mennyiségű eső sok kárt okozott a vármegyében.

Debrecenben 20 óra 30 perckor támadt fel a szél és zúdult eső a városra

Forrás: Kiss Annamarie

A vármegyénkben pénteken uralkodó kánikulában és tiszta ég alatt egész nap kissé kétkedve figyeltük a viharra figyelmeztető narancssárga riasztást, ám estére Hajdú-Bihart is elérte az ítéletidő. Debrecenben 20 óra 30 perckor támadt fel a szél, és zúdult eső a városra. A katasztrófavédelem munkatársai azóta meg sem álltak, június 24-e reggel, 8 óráig több mint hatvan esetben álltak helyt a vármegye különböző pontjain – tudatta portálunkkal Dr. Bányay Judit a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletes szóvivője.  

A legtöbb munkát a kidőlt fák és a leszakadt faágak adták, valamint az ezek következtében megsérült vezetékek. A hivatásos az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók egész éjszaka és ma reggel is dolgoztak a károk felszámolásán.

Debrecenben több utcába is riasztották a lánglovagokat

Debrecenben többek között a Kishegyesi úton az úttestre és a közeli villanyoszlopra dőlt egy fa, de leszakadt ágak miatt dolgoztak a tűzoltók a Hajó utcában, az Egyetem sugárúton és az István úton is. Mindhárom helyen, lombkoronán fennakadt ágakat távolítottak el a motoros láncfűrésszel. Érkezett riasztás a Diószegi útról és a Kádárdűlőből is kidőlt fák miatt. Hívásunkkor, szombaton reggel 8 órakor, a Görgey utcán tevékenykedtek épp, ahol egy 15 méteres fenyőfa tört ketté, így a gyalogos forgalmat veszélyeztette.

Viharmaradványok a Hódos Imre Sportcsarnok környékén
 Forrás: Kiss Annamarie
Forrás: Kiss Annamarie
Forrás: Kiss Annamarie

A vármegye több településén okozott kárt a vihar

Derecskén épületre dőlt egy fa a Rákóczi utcában. Itt a berettyóújfalui hivatásos tűzoltók avatkoztak be. A településről többek között a Nap utcából is érkezett riasztás ahol garázsra dőlt egy fa. Létavértesen a Kassai utcában egy fa dőlt ki, Hajdúszoboszlón, Hajdúböszörményben, Berettyóújfaluban is szükség volt a tűzoltói segítségre leszakadt faágak és úttestre dőlt fák miatt. Ebesen, Földesen és Hajdúszováton szintén riasztották a bajtársakat, illetve Komádiban, a Mártírok utcában.

Nádudvaron, a Hortobágy utcában egy épület pincéjében összegyűlt vizet szivattyúztak ki a püspökladányi hivatásos tűzoltók.

Nyíradonyban, a Rákóczi utcában pedig egy kiscica jutott bajba az éjszaka, mert egy kútba zuhant. A nyíradonyi hivatásos tűzoltók dugólétrán jutottak le a kútba, majd mentőkötél segítségével kiemelték az ijedt állatot, és átadták a gazdájának.

A viharkárok felszámolása azóta is tart, folyamatosan érkeznek riasztások a tűzoltókhoz. 

A helyi boltosok is segítettek

Olvasónk küldte, Debrecenben, a Pacsirta és a Csapó utca közötti gyalogos átkelőhely átjárhatatlan: hatalmas területen áll az esővíz. Helyszíni információink szerint a helyi boltos eladók összefogtak, és kitisztították a csatornát, így el tudott folyni a víz.

Forrás: Kiss Annamarie
Forrás: Kiss Annamarie

 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!