Ingatlan

2024.06.12. 20:35

Karnyújtásnyira vannak a debreceni albérletárak a budapestitől

Húszezer forint jelenleg a különbség egy friss felmérés szerint. Küszöbön az albérletszezon, ezt mutatják a legújabb számok.

Haon.hu

Változott a helyzet a budapesti albérletpiacon májusban. Áprilishoz képest 1,4 százalékkal emelkedtek a budapesti bérleti díjak, szemben egy hónappal ezelőtti fél százalékos csökkenéssel. Az országos lakbérek növekedési üteme viszont lassult, májusban 0,7 százalékos már csak a havi drágulási ütem - derül ki az KSH-Ingatlan.com lakbérindexéből.

albérlet debrecen
Bővül a kínálat, készülnek a bérbeadók az albérletszezonra
Forrás: illusztráció / MW-archív

Plafonközeliek az albérletárak

Balogh László, a hirdetési portál vezető gazdasági szakértője az adatokat ismertetve elmondta azt is, hogy éves összevetésben az országos átlagos lakbérek 10,5 százalékkal, a budapestiek 10,8 százalékkal nőttek. Éves szinten az országos és a budapesti drágulásnál nagyobb mértékben, 11,2-14,7 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek a dél-dunántúli, az észak- és dél-alföldi régióban

– Az albérletárak emelkedése nagyban köszönhető annak, hogy az átlagfizetések jelentős, két számjegyű emelkedést mutatnak a tavalyi szintekhez képest. A drágulás miatt pedig a jelenlegi bérleti díjak már súrolják a fizetőképesség felső határát. Ezt jól szemlélteti, hogy idén az albérletárak havi növekedési üteme lefeleződött, vagyis a januári 1,5 százalékról 0,7 százalékra mérséklődött – tette hozzá a szakember.

20 ezer forint különbség a budapesti és a debreceni lakbérek között

Az áprilisi, havi szintű számokból látott megtorpanás után májusban bekövetkezett fővárosi albérletdrágulásban szerepet kapott az is, hogy a kereslet is felélénkült, ami a nyári albérletpiaci főszezon előszele lehet. Ilyenkor azok a bérlők aktivizálják magukat, akik az egyetemisták és főiskolások július végi rohama előtt szeretnék megtalálni a következő otthonukat

– fogalmazott Balogh László.

Az ingatlan.com adatai szerint a bérbeadók is készülnek már az albérletszezonra, mert a kínálat egyre nagyobb ütemben bővül. A kiadó lakóingatlan-hirdetések száma 40 százalékkal nagyobb a két évvel ezelőttinél, június elején összesen országosan több mint 14 ezer kiadó lakás és házból válogathattak a bérlők.  A fővárosban pedig több mint 9 ezer lakóingatlan vár bérlőre. Az átlagos bérleti díj Budapesten 250 forint. Továbbra is a XI., a XIII. kerületben a legnagyobb a kínálat, ezekben a városrészekben egyaránt 260 ezer forint az az átlagos lakbér.

A legerősebb albérletpiaccal rendelkező vármegyeszékhelyek, egyben fontos egyetemvárosok közül Debrecent 230 ezer forintos átlagos havi bérleti díj jellemezte június elején. A szegedi albérletek 159 ezer, a pécsiek 140 ezer, a győriek 180 ezer forintnál tartottak ekkor, Miskolcon viszont alacsonyabbak az árak, az átlagértékük ugyanis havonta 110 ezer forint volt június elején.

debrecen albérlet
Közelítenek a budapestihez a debreceni albérletárak
Forrás: ingatlan.com

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában