Gazdaság

2024.03.28. 15:01

Innovatív és fenntartható logisztikai megoldásokról volt szó a debreceni konferencián

Intermodalitás és elektromobilitás címmel szervezett konferenciát a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Krones Hungary Kft., a PWC Magyarország és a Trans-Sped március 27-én. A konferencián a debreceni régió üzleti szereplői megvitatták az aktuális logisztikai trendeket és kihívásokat, valamint a résztvevők megismerhették az intermodalitásban és az elektromobilitásban rejlő lehetőségeket.

Haon.hu

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének főtitkára átfogó helyzetképet vázolt fel az intermodális fuvarozásban rejlő lehetőségekről. Az egyre erősödő geopolitikai feszültségek, az emelkedő fuvardíjak és a piaci átrendeződés jelentős hatást gyakorolnak a logisztikai szektorra. Hazánkban az intermodális hálózat még intenzív fejlesztés előtt áll: a vasúti árufuvarozás terén már számos jó megoldás érhető el, országszerte épülnek a terminálok, kérdés azonban, hogy az ebben rejlő fejlődési potenciált ki tudjuk-e használni - olvasható a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara közleményében. 

– A jövő nagy üzlete nem más, mint a fenntarthatóság. Vagy megtaláljuk az utat, vagy építünk egyet! – nyilatkozott Bíró Koppány Ajtony, az MLSZKSZ főtitkára.

A logisztikai szektor nap mint nap bizonyítja elkötelezettségét és gyors alkalmazkodóképességét, azonban az iparág ökológiai lábnyomának csökkentése egyre sürgetőbb feladattá válik: a károsanyag-kibocsátás mérséklése és az ágazat fenntarthatóbbá tétele közös felelősség. A szakmai konferencián két kerekasztal-beszélgetés is zajlott az intermodalitás, valamint az elektromobilitás témájában.

Az elektromobilitás a logisztikát is elérte

Az intermodalitás fókuszú kerekasztal-beszélgetésen a Trans-Sped, a GYSEV CARGO Zrt. és a Krones Hungary Kft. képviselői megvitatták a debreceni régió intermodális infrastruktúrájának fejlesztési helyzetét, valamint az intermodális szállítási forma nyújtotta lehetőségeket. A piaci szereplőknek azonban még számos kihívással kell szembenézni ezen a téren: a hálózat hiányosságai, az európai pótkocsi kapacitás, valamint a minőségi elvárások mind-mind korlátozó tényezőként jelennek meg. A debreceni régióban jelen lévő cégek közötti együttműködés lehetősége adott: a közös feladat a közút és a vasút összekötése, ezáltal a keleti országrész becsatolása az intermodális útvonalakba.

Az elektromobilitás trendje a logisztikai szektort is elérte: a fenntartható fuvarozás, a zöld járművek megjelenése egyre nagyobb teret hódítanak az iparágban. Az egyik legújabb irányzat az elektromos hajtásláncok alkalmazása. A Trans-Sped, a DHL Express és az Electromega Kft. kerekasztal-beszélgetésén kiderült, az egyes cégek milyen perspektívát látnak az elektromobilitás terén, milyen jó gyakorlatokat alkalmaznak, továbbá bemutatták az elektromobilitás jegyében született közös projekteket és a fenntarthatóság terén tett konkrét vállalati lépéseket is.

A szakmai konferencián szó esett többek között arról is, hogy milyen fenntarthatósághoz kapcsolódó kötelezettségei vannak a cégeknek, mik az ESG transzformációs folyamat lépései, továbbá, hogy milyen jogszabályi környezettel és jelentéstételi kötelezettségekkel kell szembenézni a piaci szereplőknek. – A meglehetősen komplex és új terminológiára épülő jogszabályi környezetben történő eligazodás nagy kihívás minden vállalat számára. A folyamat során fontos lépés a vállalati motiváció megértése – mondta dr. Koncz Barbara, a PwC Magyarország szekértője.

Fontos az összefogás

Az alternatív megoldások iránti igény egyre inkább fokozódik a logisztikai iparágban is. Az intermodalitás és az elektromobilitás ugyan fentarthatóbb és környezetbarátabb megoldásokat kínál, azonban mindennek ára van, amit meg kell fizetni. A magas költségvonzatok, az infrastrukturális akadályok, valamint a technológiai korlátok még számos megoldandó feladatot rejtenek magukban.

A debreceni régióban működő cégek összefogása révén megvalósuló konferencia fontos lépés a szektorok közötti kooperáció terén. Az összefogás elengedhetetlen annak érdekében, hogy gazdaságosabbá és hosszútávon fenntarthatóvá tegyük a megoldásokat, és ezáltal megóvjuk környezetünket és élhetőbbé tegyük jövőnket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában